Helsinki devine un oraş din ce în ce mai prietenos cu mediul înconjurător

1

Capitala Finlandei a anunaţ recent o iniţiativă de mediu care va face oraşul şi mai verde, mai prietenos cu mediul, decât este deja, scrie site-ul Inhabitat. Este vorba de o instalaţie gigantă de apă subterană – mai exact, un rezevor construit sub centrul oraşului, menit să stocheze nouă milioane de galoane de apă rece, care va fi folosită pentru răcirea locuinţelor din oraş.

 

 

Rezervorul cu apă va fi conectat la reţeaua de răcire a oraşului; apa care va circula în reţea în timpul zilei va ajunge în el şi va fi răcită acolo, pe timpul nopţii, pentru a fi gata să circule din nou a doua zi (metoda folosită fiind cea de transfer al căldurii). Potrivit administraţiei oraşului, acest sistem inteligent de răcire va reduce cu 80% emisiile de gaze de seră generate de procesul de răcire, în comparaţie cu sistemele convenţionale. Pe lista inovaţiilor prietenoase cu mediul din Helsinki se numără şi un sistem de transport public la cerere, numit “call plus”: un mini-autobuz vine la solicitarea clientului, îl preia de unde acesta cere să fie luat şi îi permite plata taxei prin telefoane inteligente sau calculatoare.

Acest sistem de transport public face parte din planul oraşului de a încuraja folosirea cât mai redusă a maşinilor personale şi apariţia operatorilor privaţi de curse de acest tip, care să funcţioneze cu ajutorul tehnologiilor moderne (rezervări, solicitări prin internet sau telefon, plăţi electronice etc.). Totodată, oraşul dezvoltă noi zone care să constituie modele pentru un stil de viaţă prietenos cu mediul: cartiere inteligente, cu servicii personalizate pentru fiecare gospodărie, cu servicii de închiriere şi folosire în comun a bicicletelor şi maşinilor electrice, precum şi cu o reţea de energie bazată pe energie solară.
Mai multe detalii: City of Helsinki

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

În Finlanda, maşinile vor deveni inutile

Cum a devenit Helsinki cel mai de succes oraş din lume cu acces liber la informaţii

Serviciu de autobuze personalizat în Helsinki


Un comentariu

  1. Am căutat adjectivul (?) gigantă în DEX și nu l-am găsit încă .. să mai caut ?

    PS
    poate asta e o metodă de a verifica dacă vă citețte cineva – plantarea de erori gramaticale / ortografice ..

    Are succes ?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger