Heiner Flassbeck: China şi economiile asiatice emergente au înţeles macroeconomia

0

Guvernul chinez a procedat corect în timpul crizei economice folosind politica fiscală şi încurajând creşterea cererii interne prin mărirea salariilor reale, este de părere Heiner Flassbeck, director al Diviziei pentru Globalizare şi Strategii de Dezvoltare (GDS) din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTD).

“China şi naţiunile asiatice emergente au înţeles macroeconomia absolut corect, după studiile noastre, dar în Africa şi în America Latină doar puţine ţări au reuşit să implementeze politicile domestice cruciale pentru a le asigura succesul”, a spus oficialul în cadrul unei conferinţe online.

Pentru rezultate bune este nevoie, în principal, de condiţii monetare care conduc la investiţii domestice, recomandă acesta. Dacă ratele dobânzii sunt mai mari decât rata de creştere este aproape imposibil ca statele să susţină o devoltare de succes pe baza investiţilor şi a capitalului fix. Mai puţin importante decât deschiderea pieţei ASEAN sunt politicile macroeconomice corecte în interiorul ţărilor şi pentru regiune ca întreg.

Heiner Flassbeck salută diversificarea comerţului sud-sud în Asia, despre care spune că este calea corectă pentru câştigarea independenţei de nord. Dar, din nou, fără cerere internă, nu va funcţiona. Ţările în curs de dezvoltare trebuie să-şi deschidă pieţele între ele mai mult ca niciodată şi să evite şi mai multe înţelegeri bilaterale, asta este cel mai important în zona cooperării monetare, a spus economistul.

Acesta este de acord cu poziţia Băncii Mondiale, care susţine că ţările în curs de dezvoltare sunt noul motor al creşterii mondiale. “Într-adevăr, unele ţări în curs de dezvoltare fac paşi înainte şi mai ales cele care au reuşit să stimuleze cererea internă”, explică Flassbeck. “Condiţiile bune de pe piaţa muncii, precum salarii pe măsura productivităţii, sunt foarte importante. Toate ţările care reuşesc să se decupleze de nord (UE) sunt cele care au strategii de stimulare a economiilor şi unde veniturile interne cresc constant”.

În prezent, avem un sistem monetar internaţional cu dezechilibre favorizate de nealinierea ratelor de schimb valutar, fiind vorba de o problemă care priveşte întreaga lume. În aceste condiții, mai spune directorul Diviziei pentru Globalizare şi Strategii de Dezvoltare, este nevoie de reglementări internaţionale pentru a stabiliza ratele de schimb corecte, care reprezintă nivelul de competitivitate al ţărilor.

Directorul GDS a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei discuţii online cu jurnaliștii în contextul în care economia mondială începe să-şi revină după cea mai gravă recesiune din 1930 până în prezent.

Foto: EPA


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger