Hawking a împlinit 70 de ani: "Uitați-vă spre stele!"

1

Cel mai cunoscut om de știință în viață, Stephen Hawking, a fost prea bolnav pentru a participa la celebrarea zilei sale de naștere de la Universitatea Cambridge, cu ocazia împlinirii a 70 de ani. Dar a transmis un mesaj prin care a transmis tuturor să “privească spre stele”.

 

Flickr / nasa hq photo

 

Autorul bestseller-ului internațional “A Brief History of Time” a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor în 1963 și i s-au mai dat doi ani de trăit. De atunci a devenit unul dintre cei mai străluciți fizicieni de la Einstein.

În discursul pe care l-a transmis în cadrul unui simpozion în onoarea sa de la Universitatea Cambridge, a spus că entuziasmul pentru munca sa l-a împins mai departe și a făcut apel la oameni să-și caute propria inspirație.

“Amintește-ți să te uiți la stele, nu jos la picioare. Încearcă să înțelegi ce vezi și întreabă-te ce face universul să existe. Fii curios!”, a spus Hawking.

Aproape complet paralizat de o formă a unei boli de neuron motor denumită scleroză laterală amiotrofică, care atacă nervii ce controlează mușchii, Hawking este depedent de scaunul cu rotile și folosește un sintetizator vocal computerizat pentru a vorbi.

În aproape o jumătate de secol de la punerea diagnosticului, la vârsta de 21 de ani, pe când era doctorand la Cambridge, acesta a depășit noi frontiere în studierea timpului, spațiului, relativității și găurilor negre. El a contribuit la îmbogățirea cunoștințelor despre originea universului, natura timpului și soarta cosmosului.

Starea sa de sănătate s-a înrăutățit în ultimii ani, iar vorbirea a încetinit până la un cuvânt pe minut. “Oricât de grea pare viața, există întotdeauna ceva ce poți face și să reușești. E important să nu renunți!”, și-a încheiat Hawking discursul.

 

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. Pingback: Stephen Hawking va studia roboți apocaliptici | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger