Hârtia pe care se poate retipări

2

Deşi suntem o societate care se foloseşte foarte mult de dispozitive electronice, totuşi, utilizăm şi foarte multă hârtie, iar asta nu ajută deloc copacii, dimpotrivă. În ciuda tabletelor, laptopurilor şi telefoanelor inteligente pe care le avem la dispoziţie, biroul care să nu mai folosească hârtie încă nu există, scrie FastCoexist.

 

 

În ultimele trei decenii, deşi era digitală cuprinde tot mai multe ţări, consumul global de hârtie s-a triplat. Un raport din anul 2012 spune că un american obişnuit foloseşte hârtie cât echivalentul a şase copaci maturi, anual. Multă hârtie se aruncă la gunoi imediat după o citire rapidă, adică nu este reutilizată (cel mult ajunge la reciclare). Aşa că hârtia pe care să se poată reimprima text, de pe care să se poată şterge scrisul şi apoi să fie refolosită din nou, sună ca o invenţie foarte necesară. Cercetătorii de la Universitatea California, SUA, au creat o astfel de hârtie pe care se poate reimprima, care, spun ei, va fi mai ieftină, în viitor, plus că va fi mult mai prietenoasă cu mediul.

Hârtia cu pricina este, de fapt, o peliculă foarte subţire de plastic acoperită cu o vopsea netoxică. Atunci când vopseaua este expusă luminii ultraviolete, devine incoloră şi lasă cuvinte pe “pagină”. Textul se păstrează pentru trei – cinci zile, apoi dispare, încet. Dar asta înseamnă suficient timp pentru a fi citit. Poate fi şters, totodată, dacă este nevoie, mult mai rapid, prin expunere la căldură. Procesul poate fi repetat până la de 20 de ori. Şi, pentru că hârtia foloseşte aceeaşi vopsea la fiecare reimprimare, este mai ieftină decât folosirea unei imprimante convenţionale, la care se consumă şi hârtie, şi cartuşul de cerneală.

În plus, funcţionarea acestei hârtii cere mai puţină energie decât în cazul folosirii hârtiei clasice; cel mai important aspect este că ar scădea defrişările şi poluarea provenită de la industria hârtiei. Nu este prima încercare de producere a unei hârtii pe care să se poată rescrie, dar invenţiile anterioare erau scumpe, funcţionau lent şi foloseau vopseluri toxice care dispăreau mult prea rapid. După ce invenţia de acum va trece prin mai multe teste şi etape de dezvoltare, ar putea ajunge pe piaţă în câţiva ani. Inventatorii ei cred că va exista o cerere foarte mare pentru acest produs, tocmai pentru că va fi foarte util lumii.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: FastCoexist

 

Puteţi citi şi:

Dispozitivul care transformă hârtia folosită în creioane

O clădire din Sidney îşi va recicla hârtia în energie

Primele pahare din hârtie reciclabilă vor fi folosite în Marea Britanie

Cutii de carton, reciclate în pupitre şi ghiozdane pentru copii fără posibilităţi

 


2 comentarii

  1. Daca treaba asta ia avant, sigur se pot gasi si variante de printare pe plastic bio-degradabil. E pasul logic imediat urmator. Sau, si mai bine, pelicula de plastic respectiva se re-incarca cu vopseaua minune.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger