Ce minuni face hârtia inteligentă

0

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea North Dakota din SUA a dezvoltat o metodă nouă prin care să insereze cipuri de identificare bazate pe frecvenţe radio în hârtie, adică să creeze o hârtie inteligentă destul de uşor de produs, ieftină şi cu aplicabilitate extrem de largă.

Tehnica RFID (radio frequency identification) poate fi utilă în prevenirea fraudelor, spre exemplu, dar, totodată, dă un nou sens expresiei „urma banilor”. Procedura presupune folosirea unui laser pentru transferul şi asamblarea cipurilor în hârtie. Acest tip de hârtie este ideal pentru tipărirea banilor, pentru documente legale, pentru bilete sau etichete inteligente. Invenţia urmează să fie prezentată în cadrul unei conferinţe de specialitate organizate în Orlando, Florida.

În prezent, pe piaţă există, deja, un fel de hârtie RFID, dar cipurile de pe ea sunt destul de proeminente, ceea ce prezintă dezavantaje (spre exemplu, nu poate fi imprimată). Ceea ce a realizat echipa de la Universitatea North Dakota a fost să subţieze cipurile (printr-un proces numit LEAP – Laser Enabled Advanced Packaging), făcând hârtia mult mai uşor de folosit. „Procedura este de două ori mai rapidă decât metodele actuale de obţinere a acestui tip de hârtie şi mai ieftină, pentru că folosim mai puţin material şi echipament mai puţin costisitor”, spune profesorul Val Marinov, coordonatorul proiectului. Echipa caută, în prezent, parteneri comerciali pentru a pune hârtia pe piaţă.

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger