Harta mondială a consumului de droguri

1

Cel mai recent raport de la Națiunile Unite arată că numărul fumătorilor de iarbă este constant, chiar dacă  războiul împotriva drogurilor continuă. În 2010, 230 de milioane de persoane (5% din populația omenirii) au recunoscut că au consumat cel puțin o dată un drog ilegal.

 

Potrivit raportului pe care îl puteți citi integral aici, numărul fumătorilor de canabis se ridică, la nivel mondial, undeva între 119 și 224 de milioane. Cea mai mare concentrație de fumători se regăsește în insula Palau, unde aproape un sfert din populația adultă – cu vârste între 15 și 24 – au recunoscut că au fumat iarbă cel puțin o dată în cursul anului trecut. Italienii și americanii sunt, de asemenea, fumători înrăiți, cu o rată de 14,6 %, respectiv de 14,1%. România se situează, conform acestui studiu, undeva în coada clasamentului, cu un procent cuprins între 2,1 și 4%. În ceea ce privește țările dezvoltate, consumul de iarbă rămâne constant sau scade vag, însă Națiunile Unite constată o creștere în alte regiuni, precum Asia sau Africa. În ceea ce privește producția, mult mai greu de urmărit și cuantificat, s-ar părea că Afganistanul ocupă un loc fruntaș la cultivarea canabisului, care în 2010 a fost cam de două ori mai consistentă de cultivarea macilor din care se obține opiul.

Mai jos, puteți vedea harta globală a consumului de cocaină, estimat la 0,3 – 0,4 % din populația adultă, adică circa 13-19,5 milioane de utilizatori. Numărul amatorilor de cocaină rămâne constant, cu o oarecare scădere în America de Nord: de la 1,9 % (în 2009), la 1,6 % (în 2010), această regiune rămânând însă cea mai mare consumatoare de cocaină, urmată de Europa Centrală și de Vest (1,3%). România se situează undeva între 0,11 și o,30%.

 

Deși anii trecuți consumul de ecstasy conscose o oarecare scădere, în 2010 s-a constatat o creștere a numărului de amatori, în mare parte tineri și foarte tineri. Din cei 2,6 milioane de consumatori înregistrați în 2010 în SUA, 2,5 milioane au vârste între 14 și 34 de ani, iar din cei 2,5 milioane de utilizatori ai Europei Centrale și de Vest, 2 milioane au între 15 și 34 de ani. Harta consumului global de ecstasy o puteți vedea mai jos, iar potrivit ei România ocupă același loc din coada clasamentului, cu 0.11-0,30%.

 

Când vine vorba de opiacee, al căror consum se ridică în 2010 la 0,6 – 0,8 din populația adultă (jumătate din consum este reprezentat de heroină), primele trei locuri sunt împărțite de America de Nord (3,8-4.2%), Oceania (2.3-3,4%) și de Europa de Sud-Est (1,2-1,3%). Dacă în primele două cazuri prevalente sunt opiaceele prescrise medical, în Europa de Sud-Est predominantă este heroina, urmată de așa-numitul ”kompot”, un opiaceu sintetic.

 

 

Sursa: The Economist

Foto: Unodc.org


Un comentariu

  1. Pingback: Războiul împotriva drogurilor = epidemie globală de HIV/SIDA | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger