Human Microbiome Project reprezintă cea mai mare hartă din lume a microbilor care trăiesc în şi pe corpul oamenilor, întocmită de sute de oameni de ştiinţă din SUA. Dacă până acum se ştia puţin despre identitatea celor câteva trilioane de microbi care ne populează organismul, cercetătorii au legitimat genetic multe dintre bacteriile, virusurile şi alte organisme care trăiesc în strânsă legătură cu oamenii.
Secole la rând, scrie BBC News, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să studieze decât microbi care supravieţuiesc în condiţii de laborator, adesea unul câte unul. Graţie noilor tehnici de secvenţiere ADN, însă, ei au depistat microbi nemaivăzuţi până acum şi au analizat modul în care se comportă ca şi comunităţi. Nu e vorba de microbi ce trebuie eliminaţi, ci de organisme care joacă un rol important în formarea noastră ca oameni. Cercetătorii au depistat 10.000 de tipuri diferite de astfel de microorganisme, dintre care majoritatea par să nu ne facă rău, ba mai mult, par să ne ajute – unii facilitează extragerea energiei din mâncare, alţii absorbţia de vitamine. Şi chiar dacă oamenii găzduiesc comunităţi unice de microbi în anumite părţi ale corpului, majoritatea par să îndeplinească aceleaşi funcţii.
Oamenii de ştiinţă au depistat în organismul voluntarilor sănătoşi şi locul în care trăiesc comunităţile de microbi ce pot cauza boli, precum şi organismele care îi înconjoară, ceea ce îi poate ajuta să îi ţină sub control şi să descopere sursele lor de energie. Totodată, în urma noilor descoperiri, s-ar putea trece de la învinovăţirea unui singur microb pentru declanşarea unei boli la a trage la răspundere întreaga comunitate din care face parte. Potrivit cercetătorilor, unele boli s-ar putea instala nu din cauza unui anumit tip de microorganism, ci a faptului că funcţia pe care o îndeplineşte grupul din care face parte s-a dat cumva peste cap. Manipularea comunităţilor de microbi poate contribui la menţinerea unui organism sănătos sau la reechilibrarea unuia nesănătos. Mai multe puteţi afla aici.
Puteţi citi şi:
Câte bacterii duce cu sine o persoană? Cam 37 de milioane
Bacteriile din burtă influențează pofta de mâncare și starea de anxietate
Un comentariu
Pingback: Susțineți Organizația pentru Drepturile Microbilor | TOTB.ro - Think Outside the Box