Global Forest Watch este o unealtă nouă, care, cu ajutorul imaginilor din satelit şi al puterii de calcul puse la dispoziţie de Google, oferă o imagine actuală de ansamblu a efectelor defrişărilor. În condiţiile în care, în prezent, doar 15% din pădurile originare rămân intacte, restul fiind distrus de tăieri masive, incendii, agricultură, minerit etc., Global Forest Watch ar putea fi folosită pentru controlul suprafeţelor împădurite şi prevenirea unor pierderi de şi mai mari proporţii.
“Este un sistem de monitorizare a pădurilor şi de alertă, conceput pentru toţi cei care au posibilitatea de a lua decizii mai bune despre administrarea, conservarea şi folosirea pădurilor,” arată Nigel Sizer, de la World Resources Institute, una dintre organizaţiile care coordonează proiectul. Global Forest Watch permite analizarea suprafeţelor împădurite din întreaga lume, ţinând cont atât de defrişări, cât şi de împăduriri. Pentru moment, acest sistem oferă date începând cu anul 2000, urmărind evoluţia până în prezent. De asemenea, el poate fi actualizat şi prin crowdsourcing, astfel încât, fiecare individ sau organizaţie care deţine informaţii despre operaţiuni de defrişare poate contribui la baza de date.
În ceea ce priveşte România, care dispune de un total de circa 6.380.000 hectare de pădure, aflăm de pe Global Forest Watch că în ultimii 13 ani au fost despădurite 230.672,8 hectare, în acelaşi interval reîmpădurindu-se 152.987,2 hectare.
Vă reamintim că în România există deja un instrument similar, o hartă realizată la iniţiativa Plantăm Fapte Bune, unde pot fi raportate în timp real defrişările. Pentru a raporta tăierile de păduri în cadrul acestui sistem de centralizare, este nevoie de autentificare pe site-ul proiectului.
Sursa: FastCoexist
Foto: George Popescu
Puteţi citi şi:
FOTO Cum arată o fabrică de lemn şi ce rămâne în urma exploatărilor
Un milion de arbori tăiați anual – fără impact de mediu în viziunea autorităților