Harta globală a ateilor

1

Pornind de la afirmația surprinzătoare a Papei Francisc de miercurea trecută, că Dumnezeu i-a izbăvit pe toți oamenii, inclusiv pe atei, Washington Post a încercat să afle unde locuiesc ateii lumii. A găsit foarte puține date pe subiect, însă micro-cercetarea lor a culminat cu un sondaj realizat în 2012 de firma WIN/Gallup International, care nu are legătură cu grupul Gallup din Washington. Aceasta a întrebat 50.000 de oameni din 40 de țări ale lumii dacă se consideră persoane “religioase”, “nereligioase” sau “atei convinși”.

 

Flickr/ tonybaize

 

Sondajul arată că în jur de 13% din respondenții globali s-au identificat ca fiind atei, China având cea mai mare pondere de necredincioși autoproclamați: 47%. Asta se poate datora faptului că statul asiatic nu prea gustă religia organizată, pe care o consideră o amenințare la adresa autorității sale. În secolul XIX, scrie publicația americană, o sectă religioasă a stârnit în China un război civil, cunoscut sub numele de Răscoala din Taiping, în urma căruia au murit milioane de oameni iar statul a rămas expus puterilor europene. Ideologia oficială a guvernării comuniste a disprețuit “noile” religii vestice și credințele tradiționale chinezești, distrugând numeroase temple și vestigii în timpul Revoluției Culturale din 1967-1977. Dacă, astăzi, liderii chinezi nu par să împărtășească crezul lui Mao Zedong că istoria bogată în religie a Chinei înfrânează modernizarea, ei nu par pregătiți nici să învie acea istorie.

În Japonia, 31% dintre participanții la sondaj s-au declarat atei. E vorba de o țară în care deși multe nunți au loc în biserici, practicile religioase formale nu și-au revenit complet în urma perioadei imperiale care a culminat cu cel de-Al Doilea Război Mondial. Între 1920 și 1940, guvernul imperial al Japoniei a combinat naționalismul bazat pe considerente de rasă cu cultul împăratului și cu practici tradiționale ale șintoismului – religia veche a niponilor. Unele simboluri religioase ale acelei epoci au rămas în picioare, cum ar fi Altarul Yasukuni, însă sunt foarte controversate și adesea asociate cu abuzurile din timpul războiului. Pe de altă parte, în Japonia există și un trend de deconvertire religioasă forțată, prin care familiile pun presiune pe membrii ei care devin adepții unor credințe considerate prea extreme să renunțe la ele.

Surprinzător este procentul din Arabia Saudită (5%), unde ateismul este tabu și considerat o infracțiune gravă. În alte țări, însă, sentimentul religios este foarte puternic. În Irak și Afganistan, sub 1% din respondenți s-au autoproclamat atei, în timp ce în Gana, Nigeria, Armenia și Fiji, peste nouă din 10 oameni spun că sunt persoane religioase. România se situează pe locul șase în topul celor mai religioase țări, doar 1% dintre subiecți declarându-se atei convinși. Sondajul precizează că gradul de religiozitate este cel mai ridicat în rândul oamenilor săraci și, într-o mai mică măsură, a celor cu o educație scăzută.

Aici puteți accesa harta ateilor.


Un comentariu

  1. Pingback: Scurtissime | Diverse | Robintel

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger