Haiti reciclează reziduurile umane în lupta cu holera

0

Fecalele haitienilor sunt procesate pentru producerea de îngrășăminte care să fie folosite la recolte și păduri noi și pentru eliminarea surselor infecției, scrie The Guardian. În fiecare săptămână, organizația non-profit SOIL (Sustainable Organic Integrated Livelihoods) colectează reziduurile umane din 56 de toalete de compost instalate în tabere în care s-au refugiat victimele cutremurelor și le amestecă cu resturile fibroase care rămân după extragerea sucului din trestia de zahăr.

 

Foto: Haitienii lucrează la un canal pentru scurgerea apei reziduale/Flickr-EDV Media Director

 

Haiti se luptă în momentul de față cu cea mai mare epidemie de holeră din istoria modernă a omenirii; 57% dintre cazurile de îmbolnăvire cu holeră de anul trecut au fost concentrate în țara insulară din America Centrală. Holera se tratează ușor, însă este o boală mortală care se transmite prin apa contaminată cu fecale. Toaletele de compost sunt o măsură ieftină de prevenire a infectării lacurilor și apelor curgătoare cu excremente umane într-o țară care nu este dotată cu un sistem eficient de aprovizionare cu apă și de canalizare.

Guvernul haitian a construit recent câteva uzine de tratare a apei reziduale, care procesează deșeurile colectate din latrine în iazuri de stabilizare în aer liber. Atât guvernul, cât și companii de tratare a reziduurilor vor să transforme substanța potențial letală într-un îngrășământ bogat de care au mare nevoie agricultorii. Pentru tratarea deșeurilor umane în condiții de siguranță și pentru uciderea agenților patogeni, fecalele trebuie să stea cel puțin șapte zile la o temperatură de 50 de grade Celsius, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. După șase-nouă luni, reziduurile cu potențial toxic sunt transformate, cu emisii reduse de dioxid de carbon, în sol fertil, contribuind simultan la lupta împotriva holerei și a despăduririlor și revigorarea producției alimentare. Aflați mai multe detalii pe The Guardian.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger