Haiti interzice pungile de plastic

0

Pungile din plastic şi consumabilele din spumă sunt interzise în statul Haiti începând cu data de 1 octombrie a acestui an, anunţă publicaţia Miami Herald. Sunt interzise importul, producţia şi vânzarea acestor produse. Multe dintre ele ajung în Haiti pe calea importului din Republica Dominicană.

 

 

Potrivit premierului Laurent Lamothe, interdicţia urmăreşte să protejeze coasta haitiană, plajele şi pădurile de mangrove ale statului, afectate de problema deşeurilor provenite în special de la produse din plastic sau spumă. În anumite regiuni, spune Lamothe, gunoiul care nu este biodegradabil sugrumă 95% din sistemul de canalizare, de colectare a deşeurilor, creând chiar inundaţii în zonele mai sărace, cum ar fi cartierele mărginaşe, iar curăţarea după astfel de incidente ar costa statul peste 50 de milioane de dolari anual – asta, dacă statul ar avea posibilitatea să deruleze astfel de operaţiuni.

Rămâne de văzut cum va fi pusă în practică această iniţiativă, cât de eficientă va fi sau nu măsura legală impusă, în condiţiile în care, pentru funcţionarea ei, este necesar să existe alternative la produsele din materiale care nu sunt biodegradabile şi, de asemenea, voinţa autorităţilor de la orice nivel pentru aplicarea amenzilor. Interzicerea produselor din plastic şi spumă este doar un prim pas: este nevoie de o colectare corectă a deşeurilor şi o curăţare a locurilor unde s-au aruncat, până acum, produse la grămadă – dacă interzici una din sursele poluării, poluarea de până acum nu va dispărea ca prin minune. Astfel, notează TreeHugger, costurile menţionate de premierul statului rămân valabile, important este măcar ca ele să nu crească.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger