Hainele unor mari branduri conțin substanțe chimice periculoase

1

Potrivit unui raport lansat astăzi de Greenpeace International, branduri de lux precum Zara, Levi’s, C&A, vând haine contaminate cu substanțe chimice periculoase, care, odată eliberate în mediul înconjurător, produc modificări hormonale iar unele sunt cancerigene.

 

Conform investigațiilor Greenpeace, s-au descoperit substanțe chimice periculoase în haine care provin de la 20 de branduri de modă de top. Hainele au fost vândute de către companiile Benetton, Jack & Jones, Only, Vero Moda, Blažek, C&A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H&M, Zara, Levi’s, Victoria’s Secret, Mango, Marks & Spencer, Metersbonwe, Calvin Klein, Tommy Hilfiger și Vancl. În același timp, retailerul de modă Zara vinde haine care conțin substanțe cancerigene ori care afectează sistemul hormonal. Acest lucru se explică prin faptul că aminele folosite la producerea coloranților pe bază de azot pot fi eliberate în mediu atunci când coloranții sunt descompuși chimic. Anumite amine (care provin de la descompunerea anumitor coloranți) sunt cancerigene. Ftalații au fost descoperiți în toate cele 31 de articole testate și s-au descoperit niveluri mari  în 4 dintre acestea și urme în alte 27. Etoxilații de nonilfenol au fost descoperiți în articole de la toate brandurile menționate. Anumiți ftalați și chimicalele eliberate când etoxilații de nonilfenol se descompun (în anumite fabrici de prelucrare sau în râuri) sunt substanțe chimice care afectează sistemul hormonal. Anumiți ftalați sunt toxici pentru sistemul reproducător.

Raportul investigației Greenpeace, „Toxic Threads – The Big Fashion Stitch-Up” cuprinde rezultatele testelor efectuate pe 141 de obiecte vestimentare și expune legăturile dintre instalațiile producătoare de textile care folosesc substanțe chimice toxice și prezența acestor chimicale în produsele finite.

„Marile branduri de modă ne transformă pe toți în victime ale modei prin vânzarea hainelor care conțin substanțe chimice periculoase, care contribuie la poluarea apei peste tot în lume, atât atunci când sunt produse, cât și atunci când hainele sunt spălate,” declară Yifang Li, senior campaigner pe substanțe toxice în Greenpeace Asia de Est.

Una dintre descoperirile cheie ale investigației este că toate brandurile testate au cel puțin câteva produse care conțin NPE, care se descompun în substanțe care afectează sistemul hormonal, cele mai mari concentrații – peste 1.000 ppm – s-au descoperit în hainele Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones și Marks & Spencer (M&S). Alte substanțe chimice identificate cuprind niveluri mari de ftalați în patru dintre produse și urme ale unei amine care produce cancer, de la folosirea coloranților azotici în două produse de la Zara. Eliberarea de amine a fost detectată în două articole, peste limita de detecție de 5 ppm; ambele produse au fost fabricate în Pakistan pentru firma Zara și vândute fie în Libia, fie în Ungaria. În multe dintre articolele de îmbrăcăminte testate s-a depistat prezența multor altor tipuri de substanțe chimice industriale periculoase .

„Unele dintre articolele testate de la Zara au ieșit pozitive pentru substanțe care se descompun în compuși cancerigeni sau care afectează sistemul hormonal, ceea ce este inacceptabil, atât pentru consumatori, cât și pentru oamenii care trăiesc în vecinătatea fabricilor unde sunt produse aceste haine. Cum poate fi Zara sigură că liniile sale de îmbrăcăminte nu sunt contaminate cu aceste substanțe chimice periculoase?” declară Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox în cadrul Greenpeace International.

„Fiind cel mai mare comerciant de haine din lume, Zara trebuie să preia conducerea și să ia măsuri urgente, ambițioase și transparente pentru a-și detoxifica hainele și lanțurile de aprovizionare,” adaugă el. Articolele testate au fost produse, în principal, în țările din Emisfera Sudică, și includ jeans, pantaloni, tricouri, rochii și lenjerie pentru bărbați, femei și copii, confecționate din fibre naturale și artificiale. Substanțele chimice periculoase  sunt încorporate în mod voit în țesături sau reprezintă reziduuri nedorite din timpul procesului de producție.

„Industria textilă continuă să trateze rețelele publice de apă ca și cum acestea ar fi propriul sistem de canalizare. Însă hainele nu trebuie să aibă un asemenea impact asupra mediului: nu este necesar ca hainele noastre să fie produse folosind substanțe chimice toxice, ” declară  Yifang Li, Detox campaigner în cadrul Greenpeace Asia de Est.

Greenpeace solicită firmelor producătoare de haine să își ia angajamentul de a elimina toate substanțele chimice toxice până în 2020 – după cum brandurile H&M și M&S au făcut deja – și să solicite furnizorilor lor să publice informații despre toate deversările de substanțe toxice din instalațiile lor, făcându-le publice comunităților afectate direct de poluarea apei.

Foto: Businessweek.com

Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO Hainele marilor branduri și dedesubturile lor toxice | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger