Hainele pe care le pulverizăm pe noi, la un pas de a deveni realitate

0

Acum câţiva ani, totul era la nivel de experiment: un material lichid, tip spray, care să fie pulverizat pe piele şi să devină haină purtabilă. Părea mai degrabă literatură SF decât o realitate posibilă în viitorul apropiat. Însă, doar după câţiva ani, tehnologia aceasta este pe punctul să intre în vieţile noastre.

 

 

Compania aflată în spatele acestei tehnologii se numeşte Fabrican; tehnologia a fost dezvoltată de designerul chimist Manel Torres, care a plecat de la ideea de a găsi un mod mai rapid de a produce haine şi s-a inspirat din spray-urile folosite la nunţi, care pulverizau fâşii albe ce se lipeau de piele (o jucărie populară în anii 1990). Posibilităţile de utilizare a ideii merg dincolo de domeniul modei – se extind la produse casnice, la diverse industrii, în domeniul sănătăţii, transportului, artelor. Primele doze de lichid purtabil produse de Fabrican, de altfel, se îndreaptă, deja, spre piaţa artei şi meşteşugurilor. Artistul american Aaron Axelrod numeşte aceste doze „un studio mobil”, pe care şi l-ar fi dorit încă de acum câţiva ani. „Mereu caut un material universal cu care să pot face mai multe lucruri, diferite, dar care să fie şi compact, să fie uşor de transportat. Acum am un întreg studio într-o doză”, spune el.

Substanţa mai poate fi utilizată în spitale, pe ambulanţe, acţionând ca bandaj sau chiar ghips pentru oase rupte, care trebuie imobilizate pe loc. Practic, aceste doze cu vopsea aplicabilă sunt un fel de trusă de prim-ajutor a viitorului. Cu ajutorul nanotehnologiei, substanţa poate deveni un plasture de nicotină sau un vaccin. Poate oferi protecţie contra ultravioletelor, contra ţânţarilor, poate fi, la o adică, medicaţie. Cu nişte aditivi încorporaţi, poate fi inflamabilă. Poate primi diverse parfumuri, ajungând din nou în atenţia industriei modei. Dacă substanţa vine şi cu risc scăzut de poluare (lucru ce urmează a fi determinat de testele care se fac, în prezent), atunci apariţia ei pe piaţă va revoluţiona lumea. Fabricantul ei susţine că este făcută din ingrediente naturale, aşa că poluarea nu ar trebui să fie o problemă, însă până la finalizarea testelor nu se poate şti sigur acest lucru. Visul lui Torres este ca spray-urile sale să ajungă pe stradă, la oameni, unde să devină modalitatea perfectă de a crea haine pe loc, după imaginaţia fiecăruia sau după modele.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Mashable


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger