Hainele outdoor conțin chimicale toxice

0

Un nou raport Greenpeace arată că produse de la firmele Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia, Kaikkialla și Marmot conțin concentrații considerabile de acid perfluorooctanoic (PFOA), care este toxic. Atât jachetele Mammut, cât și Vaude conțin concentrații ridicate de alcooli fluorotelomeri, care se pot descompune în PFOA.

 

Firme de haine outdoor comercializează haine sport pentru femei și copii care conțin substanțe chimice perfluorinate și polifluorinate (PFC) și alte substanțe chimice toxice, potrivit rezultatelor a două laboratoare independente delegate de Greenpeace Germania.

Descoperirile au fost făcute publice astăzi de către Greenpeace Germania în raportul „Chemistry for any weather”. Raportul arată că produse de la firmele Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia, Kaikkialla și Marmot conțin concentrații considerabile de acid perfluorooctanoic (PFOA), care este toxic. Atât jachetele Mammut cât și Vaude conțin concentrații ridicate de alcooli fluorotelomerici, care se pot descompune în PFOA.

„Industria hainelor outdoor își promovează produsele folosind imagini cu peisaje naturale pure. În realitate, substanțele dăunătoare folosite de această industrie se găsesc în mediul înconjurător și în sângele uman, peste tot în lume,” declară Manfred Santen, expert Greenpeace Germania.

Greenpeace face apel la industria hainelor outdoor să interzică folosirea compușilor PFC din producția sa și să dezvolte alternative fără fluor. Producătorii de textile trebuie să înlocuiescă aceste substanțe chimice toxice cu alternative prietenoase cu mediul. Mai ales, toate PFC trebuie să fie testate potrivit reglementării produselor chimice de la nivelul Uniunii Europene.

Această industrie are o cifră de afaceri de peste un miliard de euro în Germania, aici fiind cea mai mare piață europeană pentru îmbrăcăminte outdoor.

„Industria s-a transformat dintr-un furnizor de specialitate într-un producător de haine la modă de zi cu zi,” spune Santen. „Consumatorii care caută îmbrăcăminte impermeabilă au dreptul să știe ce conțin echipamentele lor și trebuie să poată face o alegere informată. Deja există mai mulți producători similari care oferă alternative fără fluor.”

Compușii cu fluor persistă în mediu și se descompun greu. Aceste chimicale există și în alimente, aer și apa potabilă și ajung în cele din urmă în organismul uman. Studii recente corelează expunerea la PFOA cu fertilitate redusă, boli tiroidiene și disfuncții ale sistemului imunitar.

Și rezultatele testului realizat de Greenpeace pentru etoxilații activi de nonilfenol  (NPE) și plastifianții (ftalații) sunt îngrijorătoare. Cea mai mare concentrație de NPE a fost descoperită într-o jachetă pentru copii de la firma Seven Summits. Cea mai mare valoare de ftalați a fost descoperită într-un poncho pentru copii de la firma Northland.

Sursa: Greenpeace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger