Hainele care devin transparente în funcţie de bătăile inimii

0

Prin bătrâni umbla o vorbă: cine nu are de lucru, îşi face. Cam asta s-ar putea spune, mai în glumă, desigur, despre echipa de designeri olandezi Studio Roosegaarde şi proiectul lor vestimentar numit INTIMACY. Mai exact, ei au creat nişte haine care devin transparente la accelerarea bătăilor inimii persoanei care le poartă, făcând parte, astfel, din clasa hainelor “high-tech”.

 

 

Purtăm haine ca să acoperim părţi ale corpului sau ca să lăsăm altele cât mai descoperite? Ce mai contează, când putem purta haine care fie se închid la culoare şi acoperă, fie se deschid şi descoperă bucăţi din corp. Explorând, de fapt, relaţia dintre intimitate şi tehnologie, creatorii hainelor high-tech au combinat folii opace inteligente, care se pot deschide ca nuanţă în cazul întâlnirii directe, apropiate, mai ales intime, dintre două persoane. Ele dispar, de-a dreptul, din punct de vedere vizual (mai concret, părţi din ele dispar, după cum puteţi vedea în video-ul de mai jos, dar se poate rezolva ca întreaga haină să dispară). Ceea ce le determină nivelul de transparenţă este chiar interacţiunea socială, iar modificarea nuanţei ajută la crearea unui joc senzual al dezvăluirii.

 

 

 

Ce anume cauzează această schimbare, în momentul întâlnirii cu alte persoane? Simplu: bătăile inimii. Schimbarea de ritm cardiac. Dacă acesta creşte, devine mai accelerat, mai agitat, atunci hainele devin transparente – şi, de regulă, ritmul cardiac creşte atunci când ne întâlnim cu o persoană pentru care avem anumite sentimente sau care ne atrage. Deocamdată, modelele de haine prezentate sunt doar pentru doamne şi domnişoare, dar ar fi interesant de văzut şi cum funcţionează în cazul bărbaţilor. Rochiile astfel create nu conţin doar folie, ci şi tehnologie wireless, leduri, diverse electronice, cupru şi alte materiale care contribuie la efectul final. Echipa care a creat aceste haine este aceeaşi care a inventat suprafaţa de dans sustenabilă (Sustainable Dance Floor), care este o podea gândită să producă electricitate cu ajutorul dansului care se desfăşoară pe ea.

 

 

Sursa: TreeHugger

Foto: Studio Roosegaarde


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger