Haine cu aer condiţionat la purtător

0

În plină vară în care câteva regiuni ale ţării trebuie să respecte restricţii legate de consumul energiei electrice, japonezii găsesc întotdeauna soluţii eficiente: haine cu ventilatoare încorporate.

Kuchofuku Co. Ltd (în traducere, “haine cu aer condiţionat”) a dat lovitura în rândurile cumpărătorilor niponi montând câte două mini-ventilatoare în cămăşi, bluze sau jachete. Deşi obiectele de îmbrăcăminte nu sunt tocmai în pas cu moda, atât de schimbătoare şi exigentă în Japonia, s-ar părea că prevalează considerentele practice. Aproape o mie de companii japoneze folosesc hainele “aerate” produse de Kuchofuku, de la firme de construcţii, până la companii producătoare de automobile, mai ales după ce în urma accidentelor nucleare din acest an, regiunea de nord a ţării a fost trecută în regim de consum energetic moderat.

În condiţiile în care mulţi angajaţi renunţă la cravate, ca să mai economisească din aerul condiţionat, hainele cu ventilator conectat la o baterie litiu-ion ce asigură o autonomie de 11 ore, se numără printre cele mai apreciate şi cumpărate produse “răcoritoare”. Într-o astfel de jachetă circulă 20 de litri de aer pe secundă, gulerul şi manşetele funcţionând ca supape, ajutând la evaporarea transpiraţiei şi la scăderea temperaturii corporale. Pe fondul unei explozii a cererii pentru mijloace de răcire economice (importul de ventilatoare electrice a crescut, de pildă, cu 70% faţă de anul trecut), Kuchofuku şi-a extins gama cu perne şi saltele în care sunt incluse ventilatoare.

 

Sursa: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger