Haiku pe Twitter, nouă “armă” a Arizonei împotriva furtunilor de praf

0

Da, vorbim de haiku, poezia japoneză formată din 17 silabe, nu de vreo invenţie nouă, botezată astfel. Departamentul de Transport din statul american Arizona s-a gândit să folosească poezia pentru a atrage atenţia asupra pericolului purtat de celebrele furtuni de praf din regiune, numite haboob.

 

 

Furtunile de praf din Arizona transformă pe loc ziua în noapte şi sunt un pericol foarte mare în special pentru şoferii aflaţi pe drum. Ca să atragă atenţia asupra riscurilor la care oricine este expus dacă întâlneşte o astfel de furtună, autorităţile americane din Arizona au provocat oamenii (poeţi sau nu) să scrie pe Twitter haiku-uri prin care să descrie pericolele haboob-urilor. Tag-ul folosit este #haboobhaiku şi scopul versurilor este să sublinieze riscul condusului printr-o astfel de furtună de praf (care şi duce cu ea tot felul de alte obiecte luate de pe drum), cât de periculos este să rămâi, brusc, fără lumina soarelui (farurile nu te ajută, în acest caz) şi că se pot întâmpla accidente grave din cauza acestei vizibilităţi zero cauzate de furtunile de praf.

„Provocarea s-a lansat cu scopul de a atrage atenţia oamenilor asupra faptului că aceste furtuni sunt o problemă şi că şoferii nu ar trebui să se aştepte să poată „naviga” printr-un asemenea fenomen. Trebuie să se gândească foarte bine când văd furtuna la orizont, să ia decizia potrivită, mai degrabă de a sta pe loc sau de a găsi un refugiu sigur”, explică Timothy Tait, purtător de cuvânt al Departamentului de Transport al statului Arizona. Iată şi câteva exemple de haiku-uri apărute pe Twitter, care, deşi nu toate respectă regula celor 17 silabe (unele au fie 18, fie chiar mai multe), se străduiesc să îşi îndeplinească misiunea: „Nu te ştiu încă / Curios, dar fioros haboob / Voi opri pentru tine”; „Lumea maro de praf / Nu văd stopuri în faţă / La naiba, oops!”.

Ideea autorităţilor americane de a lansa această campanie bazată pe haiku-uri şi Twitter a venit în timpul unui „brainstorming” dedicat găsirii unor modalităţi de a ajunge la şoferi prin social media. Concisul stil haiku a fost considerat perfect pentru misiune, deoarece se potriveşte cu regulile Twitter, care impun o limită de 140 de semne pentru o postare. Campania a demarat marţi şi a adunat, deja, peste 100 de poezii. „Am fost invadaţi de haiku-uri în ultimele zile. Chiar dacă nu toţi au respectat norma de 17 silabe sau faptul că acestea trebuie împărţite într-un fel anume – 5, 7 şi iar 5, totuşi, oamenii au scris. Noi suntem încântaţi şi chiar ne amuzăm, de multe ori, de ceea ce citim, iar oamenii au luat provocarea în serios, aşa că nu ţinem cont de reguli chiar la sânge”, a explicat Tait, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Transport al statului Arizona.

Haboob-urile apar în special în sezonul ploios din sud-vestul SUA; în iulie, anul trecut, o astfel de furtună a făcut istorie, întinzându-se pe mai bine de 70 de kilometri şi rostogolindu-se peste valea Phoenix. A întrerupt traficul aerian; de fapt, tot traficul în regiune a fost blocat complet. Sfaturile pentru şoferii prinşi de o astfel de furtună sunt să tragă imediat pe dreapta, ieşind de pe drum, dacă se poate, cât de repede posibil.

 

Sursa: Reuters

Foto: Daniel Bryant (Arizona Highways)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger