Haideţi să creştem acoperişul la Replika!

0

Asociația Culturală Replika a lansat campania de strângere de fonduri  ”Haideţi să creştem acoperişul la Replika! / Let’s Raise The Roof At Replika!”  pe site-ul Indiegogo pentru repararea acoperișului Centrului de Teatru Educațional Replika. Timp de 40 de zile se pot face donații pe platforma de crowdfunding  Indiegogo!

REPLIKA înseamnă Radu Apostol (regizor), Katia Pascariu (actriţă), Mihaela Michailov (dramaturg şi critic), Viorel Cojanu (actor) şi Mihaela Rădescu (actriţă) care au înfiinţat Centrul de Teatru Educaţional Replika pe 13 februarie 2015.

Centrul Replika este un spaţiu independent, interdisciplinar, dedicat îmbinării artelor într-un concept unitar, destinat colaborării dintre artiști profesioniști și comunități sau grupuri insuficient reprezentate şi încurajând un teatru pentru un public tânăr şi implicat. Teatrul educaţional, arta participativă, artistul activist lucrând cu şi pentru comunitate sunt concepte de bază pentru noi.

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu independent, fără niciun fel de susţinere financiară de la vreo instituţie de stat, în care cei cinci artişti sunt implicaţi în toate activităţile, de la scrierea de proiecte până la curăţarea de toalete, de la crearea de programe artistice până la a primirea publicul.

Replika îşi dedică activitatea explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta  care le definește nevoile și așteptările.

Crezul Replika este că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate. Accesul gratuit este o valoare fundamentală pentru filosofia Centrului Replika.

La un an de la începuturile sale, Centrul de Teatru Educaţional Replika a organizat 2 ediții ale Platformei de Artă Educațională, eveniment axat pe reprezentații ale unor spectacole cu dimensiune educaționlă, prezentări de carte și proiecții de film. În cadrul Platformelor au fost jucate 17 spectacole, în care au fost implicați peste 80 de artiști, au fost prezentate 21 de cărți și studii, de către critici literari și autori cunoscuți, au fost vizionate 21 de filme.

La Centrul Replika, într-un singur an, au avut loc 7 premiere, au fost organizate 4 ateliere cu grupuri de copii și adolescenți (atelier de scriere dramatică, atelier de comunicare vizuală, atelier de jocuri și exerciții teatrale, atelier de dans contemporan), au participat la evenimentele organizate peste 8000 de spectatori.

Foarte multe dintre spectacole au fost prezentate în turneu. Familia Offline, de Mihaela Michailov, spectacol de teatru educaţional care are în distribuţie 2 actori alături de 9 copii cu vârsta cuprinsă între 11-16 ani, a fost prezentat în cadrul Turneului de Teatru Educaţional Copiii Migraţiei în Braşov, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Mediaş , Sibiu, Alba Iulia.

Confesiunile unui câine, adaptare după romanul A Dog’s Life de Peter Mayle, a fost prezentat în cadrul turneului Manifest Canin În Sala De Lectură în oraşele Bacău, Botoşani, Fălticeni, Paşcani, Piatra Neamţ, Roman, Suceava, Târgu Neamţ, Târgu Frumos şi Focşani. Fiecare reprezentaţie a fost urmată de un atelier de educaţie civică coordonat de voluntarii Asociaţiei Red Panda Romania.

Cea mai recentă premieră a Centrului Replika, În cuvintele tale, de Peca Ştefan a fost prezentată în oraşele Brăila, Sibiu şi Cluj Napoca.

Familia Offline şi Faţă de Drepturi, de Mihaela Michailov şi Foamea noastră cea de toate zilele, de Peca Ştefan, au fost prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Temps d’Images, Cluj Napoca.

În ianuarie 2016, în cadrul Galei Premiilor AFCN, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural, și în martie 2016 a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger