În zona ptotejată Făgetul Clujului – Valea Morii, a fost defrișat o parte din habitatul protejat, au fost distruse mlaștini, izvoare și o pădure de arin negru, făptaşii nefiind depistaţi. Defrișarea s-a produs exact în locul unde trăiește cea mai numeroasă populație din Transilvania a speciei Ligularia sibirica, relict glaciar. Mihai Constantinescu, de la Asociația “Natura Transilvaniei”, organizația care administrează situl, spune că au fost distruse câteva sute de exemplare.
Custodia a sesizat Garda de Mediu a județului Cluj. Defrișarea a fost documentată și de biologi, în cadrul unui proiect european al Asociației “Apáthy István”, care pregăteşte planul de management pentru trei situri Natura 2000 (Făgetul Clujului – Valea Morii, Poienile de la Șard și Someșul Mic) din judeţul Cluj. Pe teritoriul defrișat se află o populație strict protejată a speciei Adenophora lilifolia (foto jos).
Defrișarea s-a desfășurat pe o suprafață de 2 hectare. Se pare că există multe astfel de zone în care se defrișează și se drenează mlăștini, cu scopul de a se construi case pe acele terenuri. Garda de Mediu va verifica situația în teren, iar noi vom reveni cu detalii.
Pe hartă se vede marcată cu linie roșie limita sitului, cu verde limita locului defrișării.
Fotografiile au fost făcute de biologul Anna Szabó, managerul proiectului derulat de Asociația “Apáthy István.
Puteţi citi şi:
Pe urmele urşilor bruni din Maramureş, ameninţaţi de intervenţia omului
Un comentariu
speciilor.