Habitate noi pentru pinguinii albaștri din Noua Zeelandă, alungați de scurgerea de petrol

0

Accidentul vasului liberian Rena, încărcat cu petrol, de acum trei săptămâni, din apele neo-zeelandeze, lasă urme adânci în ecosistemul zonei și ridică de la o săptămână la alta costurile de curățare. Până acum, acestea sunt de 10 milioane de dolari.

 

Viețuitoarele afectate de scurgerea de petrol sunt mai ales păsările și pinguinii albaștri. Cel puțin 1.300 de păsări au murit, iar alte câteva sute au fost salvate și curățate. Organizații, voluntari, specialiști în viața marină și autorități au pus umărul laolaltă și construiesc noi habitate pentru animalele și păsările salvate, în special pentru cei 314 pinguini albaștri care, momentan, sunt îngrijiți la centrul de salvare din Te Maunga. Aceste habitate artificiale vor găzdui păsările până când apele vor fi curățate în totalitate și biologii marini vor certifica faptul că va fi sigur pentru ele să se întoarcă în habitatul natural.

În ciuda eforturilor susținute de scoatere a containerelor din vasul avariat, autoritățile spun că foarte multe au căzut în apă și că este posibil ca recuperarea lor să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp, probabil chiar până anul viitor. Încă 575 de tone de petrol mai sunt la bordul navei, iar echipajele specializate lucrează continuu pentru a le pompa afară din vasul eșuat pe recif. În paralel, pe coastele afectate de petrolul scurs în apă, alte echipaje au început operațiuni minuțioase și dificile de curățare a nisipului. Pentru Noua Zeelandă, acest incident este cel mai grav într-o lungă perioadă de timp, iar autoritățile sunt îngrijorate de efectele pe care le-ar putea avea asupra turismului din zona afectată.

 

Sursa: NZ Herald

Foto: Otago Daily Times


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger