Guvernul va transfera Minvest Roşia Montană din nou la Ministerul Economiei

0

Minvest Roşia Montană, compania care reprezintă statul român în proiectul RMGC, va fi mutată, din nou, înapoi la ministerul de care aparţinuse iniţial. La finalul lunii aprilie, Guvernul României a emis o hotărâre prin care înfiinţa această companie, cu scopul de a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi a mutat-o în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD). Înainte, compania Minvest reprezenta partea statului român în acest proiect şi era în subordinea Ministerului Economiei.

 

SONY DSC

 

Noua companie, Minvest Roşia Montană, a fost creată prin reorganizarea (prin divizare parţială) Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources, informează Mediafax. Departamentul condus de ministrul Dan Şova a elaborat proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, o lege specială care a declanşat mişcările de stradă din România de la 1 septembrie şi până în prezent. Legea urma să treacă prin votul Parlamentului, dar parcursul său a fost schimbat şi a ajuns în dezbaterea unei comisii special înfiinţate pentru analiza şi amendarea acestei legi, comisie condusă de senatorul PSD Dariuc Vâlcov.

Considerând că ministrul Şova „şi-a încheiat misiunea”, prin coordonarea discuţiilor dintre partea română şi investitorul canadian şi a redactat şi un proiect de lege care include rezultatul acestor discuţii, Guvernul va transfera societatea Minvest Roşia Montană din nou în subordinea Ministerului Economiei, s-a anunţat ieri în mod oficial. Argumentul pentru această nouă mutare este că „transferul dreptului de administrare asupra societăţii Minvest Roşia Montană către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova, a avut la bază în principal crearea premiselor ca acest departament să dobândească autoritatea de a acţiona în calitate de coordonator al discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar”, notează Mediafax.

Astăzi, de la ora 13:00, membrii comisiei speciale pentru Roşia Montană se vor întruni pentru a vota prima parte a raportului asupra proiectului de lege privind Roşia Montană, care cuprinde sinteza audierilor făcute de comisie în ultima lună. Totodată, comisia va da un vot pe fiecare concluzie a celor patru grupuri de lucru, care au analizat impactul proiectului minier, din perspectiva economică, de mediu, de patrimoniu şi juridic, mai scrie Mediafax. În timp ce Guvernul României se joacă de-a mutatul Minvest de la un minister la altul, 40 de experţi internaţionali şi români în ecoturism au semnat o scrisoare de susţinere pentru dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană, informează EcoMagazin. Aceşti experţi au participat la discuţii despre potenţialul real de dezvoltare de la Roşia Montană, ei aflându-se în România la iniţiativa Asociaţiei de Ecoturism din România (AER).

Semnatarii scrisorii fac parte din organizaţii precum: Naturefriends International, WWF – Programul Dunăre Carpaţi, Asociaţia Norvegiană de Ecoturism, Asociaţia Estoniană de Ecoturism, Ecotourism Ireland, ECEAT (Centrul European pentru Eco şi Agro Turism), BirdLife Belarus, Ecotrans, Federaţia EUROPARC, Ecological Tourism in Europe (ETE), Polish Tourism Organization, Estonian Tourism Board sau chiar din mediul academic, cum ar fi Estonian University of Life Sciences sau Universitatea NAPIER din Edinburgh. Lista a fost completată de proprietari de afaceri în ecoturism din ţară sau străinătate.

Iată ce conţine scrisoarea în cauză:

 

Scrisoare de susţinere a dezvoltării durabile prin ecoturism la Roşia Montană

Noi, experţi în ecoturism, conservarea naturii şi dezvoltare locală durabilă, apreciind că zona Roşia Montană din Munţii Apuseni este ameninţată cu distrugerea ireversibilă de către un proiect minier, ne arătăm susţinerea faţă de opţiunea de dezvoltare alternativă a zonei. Considerăm că ecoturismul reprezintă o soluţie viabilă în contextul natural şi cultural al zonei şi este în măsură de a genera un impact substanţial social (locuri de muncă) şi economic (venituri directe şi indirecte în economia locală), fără a distruge resursa naturală şi culturală. Eficienţa modelului de dezvoltare bazat pe ecoturism este demonstrată de succesele înregistrate de diversele destinaţii de ecoturism la nivel global si european.

Considerăm oportun ca opţiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism să fie materializată prin adaptarea actualului Plan de Urbanism General (PUG) al comunei Roşia Montană la un concept modern specific unei dezvoltări durabile, prin permiterea dezvoltării de activităţi din domeniul ecoturismului, agriculturii şi serviciilor adiacente. În acest context, solicităm autorităţilor române să ia în calcul opţiunile de dezvoltare durabilă alternative mineritului în Roşia Montană, prin realizarea şi, ulterior, implementarea unei strategii de dezvoltare bazată pe ecoturism şi, totodată, protejarea resurselor naturale şi culturale ale acestei zonei importante la nivel european.

 

Surse: Mediafax, EcoMagazin

Foto: TOTB

 

Puteţi citi şi:

Cât timp va mai fi listată la bursă Gabriel Resources?

EXCLUSIV TOTB: Raportul experţilor britanici despre importanţa Roşiei Montane pentru patrimoniul mondial

Rezistenţa din Roşia Montană: “Roşia nu trebuie lăsată la mâna politicienilor!” – Sorin Jurcă

 

 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger