Guvernul SUA ar putea da BP la o parte din fruntea operatiunii “Golful Mexicului”

1

Compania britanica British Petroleum (BP), responsabila pentru scufundarea platformei Deepwater Horizon si pentru scurgerea de petrol din Golful Mexicului, a ratat “deadline dupa deadline” in eforturile de a stopa catastrofa ecologica, a declarat secretarul de interne american, Ken Salazar. Guvernul din SUA se gandeste sa “dea la o parte” colosul petrolier din fruntea operatiunii daca esecurile continua.

Scurgerea de petrol a survenit acum mai bine de o luna, cand aparatura de forare a explodat si a dus la moartea a 11 oameni. De atunci, zeci de mii de barili de petrol s-au imprastiat in apele marine, laolalta cu dispersantii chimici folositi pentru risipirea lui, care au fost catalogati recent ca fiind extrem de toxici, si  pune in pericol viata marina. Dupa ce a ajuns in apropiere de Louisiana, dezastrul ecologic ameninta acum Florida si Cuba, iar BP nu a gasit inca un plan eficient pentru stoparea lui. “Daca aflam ca nu fac ce trebuie sa faca, atunci ii vom da la o parte intr-un mod adecvat”, a spus Ken Salazar, citat de BBC News.

Desi guvernul american are autoritatea de a inlatura compania britanica de la carma operatiunii, corespondentii BBC spun ca BP este singura organizatie ce dispune de know-how-ul necesar la o asemenea adancime – 1.524 de metri sub suprafata apei. Majoritatea informatiilor legate de nivelul scurgerii, precum si de masurile luate pentru stoparea ei au venit direct de la reprezentantii colosului petrolier, motiv pentru care guvernul american a fost criticat pentru prea multa ingaduinta.

Acum, secretarul de interne american si-a exprimat pentru prima data dubiile legate de competenta BP in gestionarea catastrofei. El a spus ca nu incape indoiala ca echipa companiei face tot ce ii sta in putinta pentru a rezolva situatia, din moment ce este vorba de “o criza existentiala a uneia dintre cele mai mari companii ale lumii”, insa a adaugat: “Am incredere ca ei stiu exact ce fac? Nu, nu in intregime”. Chiar daca BP va fi inlaturata din fruntea operatiunii, compania s-a angajat insa sa plateasca mai mult de cele 75 de milioane de dolari reprezentand costurile obligatorii pentru curatarea petrolului.

Salazar a mai spus ca a trimis o echipa de “staruri” ale stiintei la sediul BP din Houston, pentru a sprijni eforturile de stopare a scurgerii si ca, daca exista o metoda in acest sens, acestia o vor gasi cu siguranta. Secretarul de interne american e de parere ca cea mai buna solutie este injectarea masiva de fluide de foraj in conducta fisurata. Potrivit reprezentantilor BP, construirea unui put de deversare nu este posibila pana inainte de luna august, motiv pentru care testeaza o serie de solutii pe termen scurt.

Tags:Un comentariu

  1. Eu nu inteleg nimic din articol. Guvernul spune ca BP face tot ce se poate face, dar ar putea da la o parte BP. In acelasi timp guvernul nu are alta solutie. Concluzia?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger