Guvernul maghiar îi atacă din nou pe oamenii străzii

0

Legea din Ungaria nu lasă persoanele fără adăpost să ridice obiecte mari aruncate în spațiul public, oamenii străzii riscând amenzi și pedepse cu închisoarea dacă nu se supun, iar recent, parlamentul din Budapesta a aprobat o nouă lege prin care interzice dormitul în afară în preajma anumitor spații publice, scrie Der Spiegel. Cei care nu se vor supune riscă, din nou, amenzi, muncă în folosul comunității și chiar închisoare la abateri repetate.

 

 

Foto: cristianaziraldo.altervista.org

 

Publicația germană prezintă cazul unei femei fără adăpost, Zsuzsanna Lakatos, în vârstă de 58 de ani, care a refuzat să cerșească în cele două decenii de când trăiește pe stradă și care trăiește cu soțul ei la periferia Budapestei, într-o clădire dărăpănată pe care au reparat-o. Își câștigă banii din renovări, grădinărit sau ajutându-i pe oameni cu mutatul, o mare parte din venitul lor fiind asigurat însă din colectarea obiectelor casnice aruncate pe stradă. Au devenit însă mai vigilenți după ce, în ianuarie, a intrat în vigoare legea deșeurilor, potrivit căreia obiectele mari aruncate în spațiul public reprezintă proprietatea celor care au dreptul să le ridice. Cei care nu sunt autorizați să facă asta riscă amenzi și închisoare, fiind vorba de o reglementare care a țintit mulți oameni fără adăpost care colectau deșeuri.

Situația a devenit și mai neagră pentru oamenii străzii luni seara, când parlamentul maghiar a aprobat o lege prin care se interzice dormitul în preajma anumitor spații publice. Este vorba de fapt de un amendament la o lege aprobată anul trecut, dar respinsă în cele din urmă de Curtea Constituțională. Pentru a evita o nouă respingere, guvernul conservator condus de premierul Viktor Orbán a introdus anula acesta un amendament la constituția Ungariei prin care legea poate fi declarată cu greu neconstituțională. O serie de organizații pentru drepturile omului prostestează în momentul de față împotriva noii reglementări, cerându-i președintelui țării, János Áder, să nu o semneze. Potrivit organizațiilor caritabile, Budapeste găzduiește între 10.000 și 15.000 de persoane fără adăpost, la o populație de circa 2 milioane, însă există adăposturi doar pentru 6.000 dintre ei. Aflați mai multe pe Der Spiegel.

 

Puteți citi și:

Mizerabilii

Iubire și agonie în stradă

Un fost om al străzii: “Diverta ne-a mai îndulcit viața. De asta am simțit mai ușor viața de stradă”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger