Guvernul înfiinţează o companie specială pentru Roşia Montană

19

Agenţia de presă Mediafax a transmis că guvernul României va crea o nouă companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, operaţiune deja planificată într-un document în care este menţionat că proiectul “poate genera venituri şi încasări bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria minieră şi crea locuri de muncă”.

Potrivit Mediafax, noua companie, care va fi denumită „Minvest Roşia Montană”, va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din acţiuni deţinut la societatea Roşia Montană Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru „extracţia mineralelor” şi va funcţiona doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD; foto sus). Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Proiectul este blocat de mai mulţi ani din cauza disputelor legate de protecţia mediului, mai scrie Mediafax. Preşedintele Traian Băsescu a insistat în repetate rânduri pentru începerea proiectului, cu argumentul veniturilor care pot fi încasate la buget şi al locurilor de muncă nou create. Planul pregătit de Guvern presupune reorganizarea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva prin divizare parţială, în scopul separării activităţii de gestionare a pachetului minoritar de acţiuni deţinut de aceasta la Roşia Montană Gold Corporation de restul activităţilor companiei. Operaţiunea va fi derulată într-un ritm alert, cu obţinerea tuturor avizelor din partea ministerelor implicate până cel târziu la jumătatea lunii mai, iar toate procedurile pentru funcţionarea noii companii vor fi încheiate în aproximativ două luni de la momentul deciziei în Guvern.

Pentru reorganizarea prin divizare parţială a Minvest se va decide că „nu este necesar” să fie respectate o serie de condiţii impuse în prezent de Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, precum redactarea unui raport detaliat în care să fie precizat fundamentul juridic şi economic al operaţiunii, informarea Adunării Generale de către administratorii societăţii divizate asupra oricărei modificări substanţiale a activelor şi pasivelor, examinarea de către unul sau mai mulţi experţi desemnaţi de către judecătorul-delegat a proiectului de divizare şi punerea la dispoziţie de către conducerea societăţii divizate, cu cel puţin o lună înainte de data Adunării Generale care urmează să se pronunţe asupra proiectului de divizare, a situaţiilor financiare.

Înfiinţare noii companii va fi argumentată de Guvern prin faptul că realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Roşia Montană poate genera venituri din exploatare şi contribuţii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contribuţie majoră la relansarea industriei miniere din România şi la crearea unui număr semnificativ de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de şomaj.

Vor fi argumentate şi interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra societăţii Roşia Montană Gold Corporation, potenţialul financiar ridicat al proiectului, care justifică un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3% direct către bugetul de stat, precum şi faptul că statul român trebuie să îşi asigure maximizarea beneficiilor economice şi încasărilor bugetare din proiectul Roşia Montană independent de evoluţia viitoare a Minvest. Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, declara, în martie, referindu-se la proiectul de la Roşia Montană, că în orice proiect minier este important ca decizia să fie luată de autorităţi într-un timp util. În urmă cu un an, premierul Victor Ponta declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri privind participaţia statului român şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că, deşi ocupă prima poziţie a ţării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roşia Montană şi a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic. Ulterior, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de şist şi proiectul Roşia Montană. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat în urmă cu trei săptămâni că proiectul de la Roşia Montană este în evaluare la ministerele cu atribuţii în acest domeniu, decizia urmând să fie luată de Guvern.

 

Sursa: Mediafax


19 comentarii

 1. relansarea industriei miniere este certa, ca doar proiectul asta de mineritul in zona se va ocupa si va readuce aceasta meserie in zona unde s-a practicat de 2000 de ani. Guvernul ar trebui sa vina mai repede cu o decizie finala, macar din semn de respect pentru moti

  • Poftim, cultura! In loc sa te gandesti ca acea companie minunata nu va respecta normele impuse in exploatarea cu CIANURA ( PT CA AU DAT EI MITA CUI TREBUIE CA SA-I LASE IN PACE ), iar cianura aia iti va DISTRUGE PANZA FREATICA, tu te gandesti ca vor fi locuri de munca. Gandeste-te la SANATATEA celor care vor lucra acolo si a tuturor oamenilor pt ca toti vom trage ponoasele dupa exploatarea aia minunata! Plus ca miliardele alea de euro care vin Romaniei reprezinta 0.6% din profit! IMI IAU AURUL DIN TARA MEA SI-MI DAU INAPOI 0,6% DIN PROFIT ?! Ne vindem mai ieftin ca alea de pe Centura! Si alea au mai mult respect pt ele! RUSINE!

   • mda… de fapt avem 20% din actiunile proiectului, plus redeventa, plus taxe si impozite, deci luam peste jumatate din profiturile proiectului la bugetul de stat, fara sa scoatem niciun leu de la buget. plus locurile de munca si investitiile. si oricum, nu ne “vindem” nimic, e un parteneriat public-privat!

    • Sorin, dacă ai avea măcar o minimă bază de studii economice, ai ști foarte bine că, în cel mai bun caz, statul român ar putea încasa maxim 20% din profituri, și asta doar dacă ar vrea acționarul majoritar, RMGC. Dacă nu înțelegi termenii, măcar pune mâna și citește ce înseamnă, de exemplu, profit.
     Din păcate, nici măcar cele 20% dintre procente nu îi revin statului, suma care i-ar reveni din (eventualul) profit fiind mult mai mică după plata datoriilor către Gabriel Resources.
     Dar nu mă credeți pe mine, luați și citiți studiul a 16 profesori de la ASE, să vedeți de ce aceștia concluzionează:
     „Cu beneficiile aduse României prin acest proiect nu vom fi mai bogaţi, dar generaţiile următoare vor fi cu siguranţă mai sărace, prin epuizarea resurselor, distrugerea reliefului şi a mediului, distrugerea culturală şi nu în ultimul rând prin distrugerea comunităţii locale.(…) Beneficiile mici pentru România ale acestui proiect pălesc în faţa pierderilor. Riscurile realizării acestui proiect sunt majore şi reale.”

     • Pe langa 20% din profituri pe care ii incasam din participatie, mai incasam si redeventa de 4% din venituri, una din cele mai mari redevente din UE, la care se adauga si taxele si impozitele care se duc la bugetul de stat. Astea impreuna fac peste jumatate din profiturile proiectului, au calculat specialistii.

     • Sorin, cei care vă dau vouă foile cu minciuni de dat mai departe nu sunt specialiști, cel puțin nu în economie.
      Dacă tu știi un studiu – și nu declarații publicitare – care să susțină ceea ce dai mai departe, de ce nu pui un link, să ne luminăm și noi?
      P.S. Ar fi util să citești măcar un curs de introducere în economie, poate afli de acolo cel puțin ce reprezintă profitul…

 2. iar tu @Anda? Va urmaresc comentariile pe mai multe siteuri, iar de fiecare data aceleasi nume spun aceleasi lucruri. Trist. Mai bine iti treci in dreptul numelui Anda – postac RMGC.

  Inca nu stiu care e scopul crearii acelei companii comerciale a statului roman si punerea sa sub protectia Ministerului Marelor Proiecte. Am mai spus si pe alte siteuri…si spun si aici, poate aici va fi publicat comentariul:

  Vreau sa deschid o afacere in Rosia Montana, sa aduc locuri de munca ‘pentru moti’. Am incercat sa fac acest lucru, insa autoritatile locale mi-au pus bete in roate. Declarand zona monoindustriala, alte activitati in afara de industria mineritului nu se mai pot face. Cum pot eu sa aduc plus valoare zonei respective, sa dezvolt zona, daca acolo nu mi se permite sa fac asta? Vreau sa aduc locuri de munca in zona aia si nu stiu cum sa fac asta in mod legal. Daca aveti idei, va rog sa imi spuneti.
  Punctul 2 al problemei este urmatorul…de ce trebuie sa iei pe “noi vrem numai minerit sa facem” si altceva sa nu mai vezi? De obicei cand omul ajunge la fundul sacului, e mort de foame, nu are bani sa se descurce, incepe sa se gandeasca la metode alternative de lucru, astfel incat sa se intretina. Uitati-va la Campeni, unde oamenii au facut fabrici de mobila (legale, ilegale), pensiuni, restaurante, au dezvoltat turismul, au deschis magazine, na, s-au descurcat intr-un fel sau intr-altul, neasteptand ‘para malaiata in gura lui Natafleata’.
  Alt exemplu, poate mai impresionant este Arieseniul, care a devenit o statiune turistica dintr-o comuna miniera. La ei s-a putut, de ce nu se poate si in alta parte?
  Omul harnic e si descurcaret, nu asteapta sa vina cineva sa ii ridice casa, sa ii dea de mancare, sa ii hraneasca animalele si sa ii coseasca iarba. Daca e cineva care crede ca vreun afacerist adevarat asteapta vreun ban de la statul roman, de la altcineva, mai bine spus “sa viseze la cai verzi pe pereti”, se insala.

  Nu mai pun in ecuatia acestei situatii de la Rosia faptul ca acea comunitate a fost distrusa de cand a venit compania.A lasat in paragina case superbe, pe care le pierdem in fiecare zi, de care atat RMGC (proprietarul caselor) cat si Ministerul Culturii, uita de faptul ca acele case trebuie intretinute, trebuie pastrate. Comunitatea s-a impartit, s-a facut in asa fel incat sa apara conflicte intre oameni din acelasi sat. Oamenii au uitat ca pentru a trai in viata asta trebuie sa muncesti. Dragi rosieni care vreti locuri de munca, vorbiti cu autoritatile locale sa deblocheze accesul investitorilor de orice fel si orice marime, sa ofere posibilitatea de a desfasura ORICE tip de activitate in acea zona, nu doar “minerit”. Atunci societatea de acolo va trai mai bine.

  Mai sunt multe de spus, insa nu vreau sa abuzez aici de spatiul de comentariu.
  Multa sanatate si sa beti apa curata.

  • Claudiu, ai perfecta dreptate. Chiar m-am intrebat de multe ori de ce nu spune nimeni public nimic despre asta. Felicitari pentru corectitudine!

   Iar Anda… mai bine ai intelege ca daca ai ajuns acum la Internet se datoreaza alora CARE S-AU OPUS DINTOTDEAUNA JIGODIILOR CARE AU VRUT SA NE JEFUIASCA DE TOT CE AVEM. Tradatoareo

  • Cred ca te referi la cei din Guvern care vor sa infiinteze acea comisie cu comentariul asta.
   Pentru ca daca te referi la noi, ma dezamagesti!
   Gandeste-te la sanatatea ta si a celor apropiati! Toti vom suferi daca se va aproba acest proiect, pe termen lung, daca nu acum!

 3. 2000 de ani de minerit urmati de alti 10 -15 si cam atat…. Iar in cativa ani de la inceperea proiectului numarul de oameni care vor lucra in proiect va fii foarte mic. Utilajele vor fii cele care vor face munca.

 4. Oameni buni, da’ in tara asta nu mai intreaba nimeni populatia daca e de acord cu tampeniile astea? Rosia Montana, regionalizarea Romaniei, gaze de sist etc. Ne transformam naibii intr-o republica bananiera si o sa ajungem sa ne incaieram intre noi pentru cine stie ce cretinarie lipsita de orice sens. Ce naiba? tara a Guvernului si Parlamentului sau a oamenilor care muncesc ca sa ii plateasca pe astia? E imposibil sa mai facem ceva ca lumea? Sa mai folosim si noi materia cenusie a romanilor care aduc premii de la saloanele de inventii? Ce naiba, suntem maimute bune doar de munca bruta si de ocupatii de baza in industrie (haine, exploatari ale resurselor, agricultura si turism???)

  Unde s-a mai pomenit intr-o democratie oamenii sa doreasca ceva iar conducatorii lor sa faca ce vor ei? Cu ce e mai bine acum decat pe vremea lui Boc? Serios, de ce e nevoie ca presedintele tarii si primul ministru sa intervina in favoarea unei nenorocite de companii straine care manipuleaza opinia publica? Si minerii aiai care tot apar pe la TV spunand ca ei vor sa fie mineri… Sa plece in Africa de Sud si sa lase locul unor oameni carora le pasa de tara lor si vor sa investeasca in activitati care nu distrug si jefuiesc cu rautate avutii ale altor popoare.

  Si daca vine vorba de exploatare, Romania nu mai are tehnologia? Doar aia pot? Lasa sa scoatem noi aurul si sa ne ramana noua in totalitate. Ca n-am vazut Canada sa ne dea gratis vreo saiba macar pentru centrala de la Cernavoda.

  • e vorba de un parteneriat public-privat, e o companie romaneasca, inregistrata in Romania. si de ce sa faca statul? cu ce bani? ca e nevoie de investitii de cateva miliarde de dolari. asa ne intra peste jumatate din profituri fara sa scoatem niciun leu de la bugetul de stat. iar ultima oara cand statul a exploatat singur la Rosia, pe langa ca o facea atat de ineficient ca era mai scump sa scoata aurul decat era valoarea aurului (practic, o gaura in buget), a si lasat poluare acolo. poluare ce va fi curatata de investitori!

   • Stimate Sorin, vrei sa iti spun eu cum se scoate profitul din tara? Vrei sa te invat eu cum sa mergi cu profitul spre 0, dar tu sa bagi bani in buzunar si sa fii de asemenea si in limita legii? Haideti sa fim seriosi. Facem o mica problema matematica: se scot 100 de lei de pe urma unui bun…. Apoi, cerem o analiza de mediu (ori consultanta) unei companii din Insulele Belize, careia trebuie sa ii platim pe factura frumos, pretul de 99 lei. Sa presupunem ca acel 1 leu va ramane profit. Ei, ia gandeste-te tu…0.5 ron castigati de statul roman de pe bunul de 100 de lei ce ii apartine. Spune tu, nu e corect, nu ca statul roman e foarte castigat dupa o asemenea afacere? Tu crezi ca baietii astia de la RMGC sunt prostalai sa puna ei frumos totul pe tava?

    Eu sunt o persoana normala si iti arat ca NU PROFITUL este important. E apa de ploaie. Doar naivii pot crede ca vom castiga ceva…

    • cred ca te-ai uitat la prea multe filme cu conspiratii. ce spui tu poate se intampla la o scara mult mai mica si la companii care sunt 100% private, insa RMGC e un parteneriat public-privat, statul are 20%, adica vede si tot ce se intampla. dar totusi ai dreptate intr-un aspect, nu numai profitul este important, importante sunt si investitiile care intra in tara, alte cateva miliarde de dolari, importante sunt si locurile de munca ce vor fi create si importante sunt si investitiile in mediu si in patrimoniu

     • Ai și tu dreptate în privința investițiilor în mediu și patrimoniu, sunt masive. Dar nu mai țin exact minte, câte tone de explozibil vor să investească în aceste domenii?

 5. Pingback: Monitorul Oficial a publicat decizia Guvernului de înfiinţare a Minvest Roşia Montană | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger