Guvernul francez vrea să reducă pesticidele cu 50% în următorii zece ani

0

În acest moment, Franţa este al treilea cel mai mare consumator de pesticide din lume, în ciuda riscurilor pe care aceste substanţe le presupun pentru sănătate şi mediu. Deşi în 2008 oficialii francezi şi-au propus înjumătăţirea cantităţii de pesticide folosite în agricultură până în 2018, aceasta a crescut cu 10 % între 2009 şi 2013. Acum, ministrul Agriculturii, Stéphane Le Foll, a anunţat o nouă strategie, menită să reducă la jumătate pesticidele, până în 2025.

 

pesticides

 

Noul plan Ecophyto prevede mai întâi ca până în 2020, agricultura franceză să se bazeze cu 25% mai puţin pe pesticide. Pentru a evita un nou eşec, guvernul a alocat o sumă mai mare punerii în aplicare a acestei strategii, de la 40 de milioane de euro, cât reprezintă bugetul anual actual, la 70 de milioane de euro, care vor fi asiguraţi în alternanţă de ministerul Agriculturii şi de cel al Mediului.

Una dintre principalele direcţii este susţinerea reţelei de ferme experimentale “Dephy”, care au reuşit să scadă cantitatea de pesticide folosite, mai întâi cu 7% în 2012, apoi cu 12% în 2013. Autorităţile vor astfel să extindă reţeaua, de la 2.000, la 3.000 de ferme, pentru a impulsiona agricultorii să adopte acest model. Totodată, reducerea pesticidelor ar urma să fie însoţită de o stimulare a practicilor de agricultură ecologică, printre care se numără diversificarea şi alternarea culturilor. Un alt obiectiv vizează eliminarea pesticidelor şi parcurile şi spaţiile publice.

Noua strategie nu referă însă şi la interzicerea pesticidelor neonicotinoide, extrem de controversate pentru efectul dăunător asupra populaţiilor de albine.

Sursa: Le Monde

Puteţi citi şi:

Petiţie Greenpeace: Interziceţi pesticidele dăunătoare albinelor din România!

Autorităţile, despre problema albinelor: “Pesticidele sunt necesare, România nu are alternative de tratare a dăunătorilor”

România întârzie interzicerea unor pesticide periculoase pentru albine

Noi dovezi: pesticidele cauzează dispariţia albinelor şi afectează alte specii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger