Guvernul din El Salvador le cere femeilor să nu mai rămână însărcinate până în 2018, din cauza unui virus

0

Oficialii din El Salvador, cea mai mică țară din America Centrală, au lansat un îndemn fără precedent: femeile să nu mai rămână însărcinate până în 2018, în semn de răspuns la o epidemie cu virusul Zika, care a infectat un număr foarte mare de femei din America Latină și Caraibe, scrie Grist. Virusul cauzează microcefalie, o afecțiune neurologică din cauza căreia copiii se nasc cu capul și creierul subdimensionate și care a afectat recent mii de nou-născuți din zona Americilor. Dacă oficialii din alte state, precum Columbia sau Ecuador, le-au îndemnat pe femei să-și amâne sarcinile cu câteva luni, recomandarea de doi ani din El Salvador este istorică.

„Pot să vă spun că nu am citit, auzit sau întâlnit o astfel de solicitare până acum”, a spus David Bloom, profesor de economie și demografie la Harvard School of Public Health, pentru The New York Times. Potrivit cotidianului american, virusul Zika a afectat peste un milion de femei numai în Brazilia, unde mai mult de 4.000 de copii s-au născut cu microcefalie. În El Salvador, care are o populație de șase milioane de oameni, s-au înregistrat cel puțin 5.000 de cazuri de infecție, dintre care peste 1.500 doar luna trecută. Guvernul, care se confruntă și cu o epidemie de violență din partea grupurilor de crimă organizată (țara fiind clasată drept cea mai violentă din emisfera vestică), se chinuie să găsească soluții. A trimis echipe de dezinsecție și a tratat resurse de apă pentru a combate țânțarul Aedes, purtătorul virusului Zika, pe care îl poate livra la pachet cu alte boli, cum ar fi febra dengue sau febra galbenă. Apele stătătoare îi permit acestei insecte să se înmulțească.

Adjunctul ministrului sănătății din El Salvador, Eduardo Espinoza, spune că recomandarea ca femeile să nu mai facă copii timp de doi ani, intens criticată, nu reprezintă strategia principală a guvernului de a face față epidemiei, ci una secundară născută „din faptul că acești țânțari există și transmit această boală”. „Suntem obligați să facem această recomandare partenerilor care încearcă să aibă un copil”. De cealaltă parte, Organizația Mondială a Sănătății spune că nu este recomandat ca sarcinile să fie suspendate timp de doi ani. „Sunt multe întrebări la care trebuie să se răspundă înainte de a face o astfel de recomandare”, spune Marcos Espinal, directorul biroului regional al organizației pe probleme de boli transmisibile. Unele dintre ele ar fi dacă țara se află la apogeul epidemiei sau în ce măsură recomandarea va afecta rata natalității. Pe lângă asta, măsura ar implica utilizarea măsurilor contraceptive, ceea ce s-ar putea dovedi complicat într-un stat conservator și religios în care peste jumătate din locuitori sunt romano-catolici. Citiți mai mult pe The New York Times.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger