Guvernul din Bulgaria vrea suspendarea ratificării ACTA

1

Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că guvernul bulgar va vota miercuri, 15 februarie, o moţiune pentru suspendarea ratificării Acordului Comercial pentru Combaterea Contrafacerii, informează Sofia Echo. Întrebat dacă Bulgaria se va retrage complet din ACTA, ministrul a spus că o decizie în acest sens va fi luată în momentul în care Uniunea Europeană va ajunge la un consens pe această problemă.

 

 

Potrivit Agerpres, înaintarea proiectului de decizie pentru suspendarea participării Bulgariei la acord iniţiată de Traikov înseamnă că guvernul nu va propune Parlamentului să ratifice ACTA. Statul vecin României devene astfel cea de-a treia ţară membră UE care a anunţat că va suspenda ratificarea acordului, după Polonia şi Republica Cehă. În timpul protestelor de pe 11 februarie, între 4.000 şi 8.000 de oameni au ieşit pe străzile Sofiei pentru a protesta împotriva acordului, marşuri de o mai mică amploare fiind organizate şi în alte oraşe ale ţării, 15 în total.

Autorităţile bulgare au primit şi un mesaj de la grupul de hackeri Anonymous, care, într-o înregistrare video difuzată pe YouTube, a transmis că vor acorda o şansă Bulgariei să se retragă din ACTA. “Protestul de la 11 februarie a fost unul paşnic, dar următoarele vor fi diferite”, spune o voce în limba engleză. “Dacă veţi continua să vă bateţi joc de cetăţenii Bulgariei, suntem siguri că următorii paşi ai noştri nu vă vor plăcea”.

 

 

Foto: De la protestele anti-ACTA din Sofia/The Journal


Advertisment ad adsense adlogger