Între 24 iunie și 4 iulie, la Bahrain, se decide dacă Roșia Montană intră pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia actualului guvern de oprire a dosarului a fost luată fără nicio dezbatere publică sau anunț prealabil. Susținătorii Roșiei Montane se pregătesc de protest, vineri, 8 iunie, în toată țara.
“Tăcerea e de aur”, e unul dintre sloganurile Campaniei Salvați Roșia Montană care rămâne în continuare de actualitate. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere, susțin cei din campania Salvați Roșia Montană care militează de 15 ani pentru salvarea localității istorice.
În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au oprit o lege care ar fi distrus definitiv patrimoniul, natura și comunitatea din Roșia Montană. Vineri, 8 iunie, de la ora 18, în piața centrală din fiecare oraș din România, oamenii se pregătesc să iasă în stradă.
Raportul Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) a recomandat în mai 2018 includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO și a cerut introducerea sitului în Lista Monumentelor în Pericol. Valoarea patrimoniului de la Roșia Montană este recunoscută de mii de specialiști internaționali. Unicitatea și autenticitatea sitului din Apuseni este astfel confirmată și recunoscută de cel mai important for de evaluatori.
Includerea Roșiei Montane în lista UNESCO depinde acum de votul final din Comitetul Patrimoniului Mondial de la sfârșitul lunii. Dar până atunci, reprezentanții statului Român vor să arunce totul în aer, justificându-și decizia prin falsul argument al arbitrajului internațional deschis de Gabriel Resources.
Petiția pentru salvarea Roșiei Montane, aici.