Guvernul australian va retrage cetăţenia copiilor de extremişti

0

O nouă lege controversată, care va permite guvernului să anuleze cetăţenia pentru copiii extremiştilor implicaţi în conflicte internaţionale, a fost adoptată ieri, 24 iunie, în Parlamentul australian. Noua legislaţie este criticată de de voci care susţin că, din moment ce guvernul va avea puterea de a decide ce înseamnă şi ce nu înseamnă manifestare extremistă, este foarte posibil să existe interpretări greşite şi abuzuri.

 

MuslimKid

 

Noile prevederi au ieşit la iveală în cazul lui Karen Nettleton, soacra unui bărbat despre care se crede că ar fi fost omorât în Irak, în timp ce lupta pentru gruparea ISIS. În acest moment, soţia şi copiii săi se află la rândul lor în Irak, iar Nettleton a făcut apeluri repetate ca aceştia să poată primi dreptul de a reveni în Australia. Khaled Sharrouf, bărbatul despre care se crede că ar fi fost ucis în Irak, şi-a atras ostilitatea australienilor după ce, anul trecut, s-a fotografiat alături de prietenul său cel mai bun şi de fiul său de numai 7 ani, ţinând în mână capetele unor soldaţi sirieni. Atât Sharrouf, cât şi prietenul tău, ar fi fost declaraţi morţi săptămâna trecută, în urma unui atac aerian.

Noua legislaţie australiană ar putea retrage automat cetăţenia pentru Sharrouf şi prietenul său, în cazul în care aceştia ar fi supravieţuit, prevederile vizând, înainte de toate, locuitorii cu dublă cetăţenie. Motivul care poate atrage după sine anularea cetăţeniei este lupta pentru o organizaţie teroristă străină, prin organizaţie teroristă înţelegându-se “o organizaţie care se opune Australiei, valorilor australiene, convingerilor, drepturilor şi libertăţilor democratice.” Această lege se poate aplica şi retroactiv, pentru persoane deja pedepsite pentru acte de terorism, în vizorul ei întrând şi copiii celor despre care există dovezi că ar fi parte din mişcări extremiste. Aceşti copii însă pot avea dreptul de a-şi recupera cetăţenia, în cazul în care celălalt părinte este cetăţean australian “responsabil.” În cazul persoanelor care deţin doar cetăţenie australiană, nu s-a stabilit însă dacă se aplică aceste noi prevederi.

Sursa: Trust.org

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger