Comunitatedurabila.ro – prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România – cere Guvernului să-şi reducă impactul asupra mediului înconjurător şi să economisească resurse prin adoptarea unei Legi a Achiziţiilor Publice Ecologice (verzi).
Cu toate că ţinta Comisiei Europene este ca minim 50% dintre achiziţiile publice să fie achiziţii “verzi”, propunerea Comunitatedurabila.ro este ca reglementările naţionale să impună o serie de praguri intermediare, începând cu o ţintă intermediară, de 10% anual. Astfel, piaţa produselor verzi se va dezvolta treptat evitându-se probleme concurenţiale pentru producătorii români. Intenţia este ca în 5 ani această ţintă să ajungă la cerințele Comisiei Europene ca minim 50% din totalul valorii contractelor de achiziții publice să fie achiziții ecologice.
Conform raportului Achizitii verzi pentru dezvoltare durabilă lansat de Asociația Salvați Dunărea și Delta – membru inițiator al Comunitatedurabila.ro -, numai prin adoptarea uneia dintre cele mai simple tipuri de achiziţie publică ecologică, Guvernul României ar putea salva anual de la tăiere cel puţin 10.000 arbori mari. Condiţia este ca toate ministerele să achiziţioneze şi să folosească numai hârtie reciclată.
În plus, potrivit calculelor experţilor Comunitatedurabila.ro, 21 milioane de euro ar putea fi economisiţi dacă toate proiectele POSDRU ar folosi pe toată perioada de programare numai hârtie reciclată – adică echivalentul a aproximativ 7 proiecte importante responsabile de reconversia profesională şi chiar de reintegrarea în muncă a unui număr semnificativ de persoane dezavantajate.
Aceleaşi proiecte POSDRU ar fi putut evita cheltuirea a aproximativ 2.700.000 euro si emisia a 109.820 tone CO2 numai prin recurgerea la modalităţi mai verzi de transport – precum călătoriile cu trenul şi alte mijloacele de transport în comun.
De asemenea, conform raportului Salvaţi Dunărea și Delta, majoritatea birourilor ministeriale aleg în acest moment soluţiile mai puţin ecologice, astfel că impunerea unor ţinte obligatorii pentru achiziţii publice ecologice pare singura soluţie viabilă.
România investește în achiziții publice aproape o cincime din PIB-ul ţării şi este codaşă în ceea ce priveşte atenţia acordată achiziţiilor ecologice. Viziunea Comunitatedurabila.ro este ca această considerabilă putere de cumpărare să fie folosită pentru a alege bunuri şi servicii care au respect pentru mediu şi care pot avea o contribuţie esenţială la dezvoltarea durabilă, cu influență directă asupra pieții muncii.