Guvernul aprobă proiectul de lege care permite exploatarea de la Roșia Montană. Locuitorii, în pericol de expropriere

1

Guvernul a votat, ieri, un proiect de lege care permite companiei Roșia Montana Gold Corporation să exploateze rezervele de aur de la Roșia Montană. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi și adoptat fără a se respecta procedurile de pe legea 52 care prevede o perioadă de 10 zile pentru comentarii înainte de votare.

 

rosia

 

Ștefania Simion, consultant juridic al Campaniei Salvați Roșia Montană, spune că primul efect al legii va fi chiar emiterea acordului de mediu, după care compania canadiană va primi licență de exploatare actualizată, se vor elibera planurile de urbanism și, nu în ultimul rând, va urma exproprierea locuitorilor din Roșia Montană întrucât Guvernul declară proiectul minier de interes național, de utilitate publică și numește RMGC ca fiind reprezentantul statului.

De asemenea, vor urma și alte proceduri, precum scoaterea terenurilor din circuitul agricol, silvic, eliberarea avizului de gospodărire a apelor și oținerea autorizației de construire la sfârșitul anului viitor.

Comunicatul de presă al Guvernului

Guvernul a aprobat Proiectul de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România, care, potrivit procedurii va trebui adoptat de Parlamentul României. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt:

• Aprobarea ”Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana”; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montana.

• Declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit.

• Mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro – argentifere din perimetrul Roşia Montana

• Modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri, autorizaţii de construcţie etc.
Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

Locuitorii din Roșia Montană sunt hotărâți să lupte împotriva inițiativei, au declarat Roșia Motană “zonă asediată de companie și guvern” și au cerut autorizație pentru miting permanent în fața Primăriei, a anunțat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior, locuitor al Roșiei Montane, care spune că aprobarea acestui proiect înseamnă întoarcerea la comunism. “Măcar Ceaușescu ne expropria în numele statului român, nu în numele unei corporații”, a spus el. “14 ani de zile toate guvernele au spus că proiectul e ilegal, au ajuns la concluzia că trebuie să facă lege specială. E pregătită societatea românească să accepte asemenea porcărie?”, mai spune Eugen David.
Proiectul de lege urmează să ajungă în Camera Deputaților, unde ar trebui, de asemenea, stabilit un termen pentru dezbateri înainte de a fi votat. Reprezentanții Campaniei Salvați Roșia Montană au anunțat că se vor adresa instituțiilor europene competente pentru a încerca să oprească aprobarea proiectului de către Parlament.


Un comentariu

  1. Pingback: Guvernul a decis: companiile miniere sunt mai presus de lege | Radio GRADO

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger