Guvernul amână aplicarea legii risipei alimentare: Fiecare zi care trece înseamnă tone de alimente aruncate în loc să ajungă la oameni care au nevoie de ele

0

Ministerul Agriculturii a amânat termenul de realizare a normelor metodologice pentru aplicarea legii împotriva risipei alimentare până la data de 31 decembrie 2017. Organizațiile implicate în proiecte de diminuare a risipei alimentare și care s-au implicat în redactarea normelor de aplicare susțin că măsura guvernului este un pas înapoi în lupta împotriva risipei.

Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016  a fost elaborat de Asociația MaiMultVerde împreună cu un grup de organizaţii care derulează proiecte sau servicii care conduc la diminuarea risipei de alimente: SOMARO – Magazin Social, Ateliere fără Frontiere, Carusel, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Terra Mileniul III, Banca pentru Alimente, Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare din România – „Optimum Cibum”.

Organizațiile mplicate în redactarea normelor au transmis un mesaj privind necesitatea existenței unui cadru legislativ în care acestea să-și poată desfășura activitatea. Acest lucru vine în contextul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat luni, 22 mai 2017, o informare de presă prin care susține amânarea normelor de aplicare.

„Guvernul ar fi trebuit să țină cont de opiniile ambelor părți, să se dea un pas în spate și să găsească cea mai bună soluție – nu în favoarea uneia sau a alteia dintre părți, ci pentru reducerea risipei alimentare. În schimb, s-a poziționat oficial de partea interesului companiilor din industria alimentară, ignorând problemele pe care legea le-ar putea rezolva. Cerem MADR să includă ONG-urile în dezbaterile legate de modificarea legii.”
Oana Preda, Directorul Centrului de Resurse pentru Participare Publică.

Prezent la conferinţa organizată de Asociaţia MaiMultVerde, Florin Alexe, iniţiatorul legii privind risipa de hrană, a declarat că:

„Legea se poate aplica, toate aceste prevederi au fost dezbatute timp de 2 ani împreună cu toate părțile interesate. Nu e normal ca expertiza ONG-urilor să fie pur și simplu ignorată. Fiecare zi care trece înseamnă ca tone de alimente care ar putea ajunge pe mesele oamenilor care au nevoie devin în continuare deșeuri, fie se incinerează, fie ajung la groapa de gunoi. Am facut apel la MADR și la actorii sectorului de producție agro-alimentar să se pună la aceeași masă cu ONG-urile pentru a găsi cât mai repede o soluție comună pentru aplicarea legii.”

În aceeaşi măsură, organizaţiile care activează în acest domeniu au dorit să transmită punctul de vedere.

 „Marfa respectivă poate să rezolve, prin diferite modele de asistență și de economie socială, situația dificilă a multor familii care au nevoie de hrană și care, momentan, au fost excluse din discuție prin lipsa unui cadru legislativ.”
Simon Suitner,  Directorul Asociației SOMARO – Magazinul

“Este absolut necesară corelarea cu legislația în vigoare privind regimul și ierarhia deșeurilor, precum și aplicarea pricipiului “poluatorul plătește”; astfel, contravaloarea transportului direcționării alimentelor către donatari trebuie suportată de către potențialul generator de deșeuri alimentare conform preverilor Directivei 2004/35/CE transpusă în legislația națională prin OUG nr. 68/2007 modificată și actualizată.”
Raluca Ouriaghli, Director General, Ateliere Fără Frontiere.

Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectulu „România împotriva risipei de hrană”, o amplă campanie a Asociaţiei MaiMultVerde care a avut ca obiectiv general creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în elaborarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România.

Mesajul proiectului a ajuns la peste 100.000 de persoane, prin informarea publicului larg despre problema risipei de hrana în cadrul unei caravane educaţionale în şapte oraşe din ţară (Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara şi Craiova), prin participarea la târguri agroalimentare, acţiuni de informare în hipermagazine, şi prin realizarea unui documentar pe tema risipei de hrană în România şi a unor clipuri animate care prezintă sfaturi pentru reducerea risipei.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger