Gunoiul din ocean naște noi comunități de microbi

1

Oamenii de știință au descoperit că plasticul care se adună în oceane a dat naștere unei noi comunități de microbi iubitoare de reziduuri generate de oameni, scrie Fastcoexist. Plasticul formează “recife artificiale microbiene” pe care cercetătorii le-au botezat “plastisferă” și le-au analizat în premieră. Până să facă asta se axaseră doar pe modul în care plasticul sufocă și otrăvește viețuitoarele marine.

 

Flickr/epSos.de

 

Din cele 250 de milioane de tone de plastic generate în fiecare an de omenire, în jur de 4,7 milioane ajung în oceane, potrivit organizației britanice Plastic Oceans. O cercetare realizată de Asociația pentru Educație Marină, Institutul Oceanografic Woods Hole și Laboratorul de Biologie Marină din SUA arată că aceste deșeuri crează ecosisteme noi în care sălășluiesc 1.000 de tipuri diferite de microorganisme, printre care plante, alge, organisme autotrofe (care își produc singure substanțele necesare) și prădători. Plasticul servește însă și ca mijloc de transport pentru bacterii dăunătoare care călătoresc de-a lungul oceanelor. Un sfert din microbii găsiți de cercetători pe o bucată de plastic făceau parte dintr-o familie de bacterii care includ și agenți patogeni ce cauzează holera.

Oamenii de știință au găsit colonii foarte agresive care se atașează foarte bine de plastic, dar și microbi care ajută la descompunerea lui în particule mai mici. Cu toate astea, nu se poate spune că microorganismele sunt utile în biodegradarea plasticului, care nu dispare niciodată cu adevărat. Aflați mai multe detalii pe Fastcoexist.


Un comentariu

  1. Pingback: Plasztiszféra: új mikrobiális közösségeket szül az óceán szemete » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger