Gruparea teroristă Boko Haram ţine 1 milion de copii departe de şcoală

0

Dacă săptămâna trecută vă informam că peste 16 milioane de copii s-au născut anul acesta în zone de conflict, acum aflăm că atacurile Boko Haram, gruparea teroristă cu mai multe victime decât ISIS, care au avut loc în nord-estul Nigeriei şi în ţările vecine, au dus la închiderea a 2.000 de şcoli în Nigeria, Camerun, Ciad şi Niger, potrivit Al Jazeera. Alte câteva sute au fost prădate sau incendiate de insurgenţi. Asta a făcut ca 1 milion de copii să nu mai meargă la şcoală, arată un raport UNICEF, pentru a nu fi abuzaţi, răpiţi sau recrutaţi de forţele extremiste.

“Conflictul a însemnat o lovitură puternică dată educaţiei în această regiune, violenţa ţinând mulţi copii departe de şcoli pentru mai bine de un an şi plasându-i în riscul de a renunţa complet la şcoală”, a spus Manuel Fontaine, directorul regional al UNICEF pentru Africa Centrală şi de Vest. Gruparea Boko Haram, al cărei nume a fost tradus aproximativ prin “educaţia occidentală este interzisă”, îi ia în vizor mai ales pe copii, aceştia fiind adesea victime ale abuzurilor sexuale, căsătoriilor forţate, răpirilor şi uciderilor brutale. În consecinţă, îngrozite şi traumatizate, multe familii îi ţin la distanţă de sălile de clasă.

“Copiii mei au stat acasă vreo doi ani – nu au mers la şcoală pentru că ne-a fost teamă că atunci când vor merge la şcoală, vor fi atacuri şi bombe”, a spus Hafsat Maina Muhammed, directorul executiv al unui ONG din oraşul nigerian Damaturu, care militează pentru pace, egalitate de gen şi dezvoltare, pentru Al Jazeera. “Au fost vremuri în care copiii mei lipseau de la şcoală timp de două zile din cauza unor bombe”. “(Copiii) îmi spun ‘Vrem să mergem la şcoală, dar ne e frică şi nu e nimeni acolo să ne apere'”, a mai spus activistul, făcând referire la mai mulţi copii din statele din nord-estul Nigeriei. “Mi se rupe inima, pentru că ştiu că aceşti copii sunt inteligenţi, cu simţ artistic, puternici şi sănătoşi. Ei merită o educaţie pentru a ajunge oameni mai buni. Chiar şi la  opt ani, ei ştiu că nu le este dată şansa de a-şi urma educaţia şi de a ajunge ce îşi doresc”.

La nivel general, în jur de 10,5 milioane de copii nu au acces la educaţie în Nigeria, ţara africană cu cel mai mare număr de locuitori, 9,5 milioane din ei aflându-se în nordul ţării. Asta face ca Nigeria să se situeze pe locul doi la nivel mondial în această privinţă, după Pakistan. Sentimentul de nesiguranţă îi ţine şi pe profesori departe de şcoli, mai ales în condiţiile în care în jur de 600 de cadre didactice au fost ucise în cei şase ani de insurgenţă a Boko Haram.

În această perioadă, gruparea teroristă a ucis în jur de 20.000 de oameni şi a strămutat alte 2,3 milioane. Peste 800.000 de copii au fost forţaţi să-şi părăsească casele din cauza conflictului, căutând refugiu în casele rudelor, în clădiri abandonate sau în comunităţi cu acces redus la sprijin umanitar. Sute de şcoli din Nigeria s-au redeschis în ultimele luni, însă multe săli de clasă sunt supraaglomerate sau folosite ca adăposturi pentru persoanele obligate să-şi părăsească locuinţele. Deşi au fost înfiinţate spaţii de învăţare temporare, siguranţa lor rămâne în continuare o mare problemă.

Citiţi mai mult pe Al Jazeera.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger