Greva generală dă târcoale Spaniei

1

Ignacio Fernandez Toxo, secretar general al CCOO, unul dintre principalele două sindicate ale Spaniei, a anunţat astăzi că sindicatele iau în calcul o nouă grevă generală împotriva politicii de austeritate a guvernului, după cea din 29 martie. Greva va fi “inevitabilă”, spune el, dacă guvernul nu va retrage măsurile de austeritate menite să reducă deficitul public pe care le-a anunţat săptămâna trecută. Sindicatele CCOO şi UGT au anunţat deja proteste naţionale pentru joi, 19 iulie.

 

Flickr/Popicinio_01

 

De săptămâna trecută, mii de oameni au luat cu asalt străzile pentru a protesta împotriva pachetului de austeritate de 65 de miliarde de euro anunţat de guvernul spaniol. Demonstraţiile au devenit tot mai violente, manifestanţii aruncând cu pietre şi sticle înspre forţele de ordine, care au răspuns la rândul lor cu gloanţe de cauciuc – un scenariu rar întâlnit în Spania, care nu are un istoric bogat în materie de violenţă stradală.

Miercurea trecută, peste 70 de oameni au fost răniţi în urma unui marş îndreptat împotriva reducerii subvenţiilor în sectorul minier, iar vineri, violenţa a izbucnit din nou în timpul unui protest anti-austeritate al angajaţilor la stat. Duminică, aceştia din urmă au ieşit din nou în stradă, într-o piaţă centrală din Madrid, însă demonstraţiile au fost paşnice. Sutele de protestatari au plecat acasă în timpul nopţii după ce au fost somaţi de poliţie.

Noile măsuri de austeritate vizează reducerea deficitului bugetar al Spaniei de la 8,9% din PIB, la 6,3% anul acesta şi la 2,8% în 2014, în urma unei înţelegeri cu Uniunea Europeană. Ele includ: creşterea TVA-ului, desfiinţarea primei de Crăciun pentru funcţionarii publici, a zilelor libere (altele decât sărbătorile naţionale) şi a scutirilor de taxe pentru ipotecări, reducerea ajutorului de şomaj sau reducerea personalului din administraţia locală.

Sursa: Europe Online Magazine

 

Puteţi citi şi:

Ciocniri violente între poliţişti, mineri şi protestatari spanioli din cauza noilor măsuri de austeritate

Zeci de mii de madrileni au salutat marşul negru al minerilor grevişti (video)


Un comentariu

  1. Pingback: Primarul Robin Hood care ocupă bănci și fură mâncare pentru săraci | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger