Grevă fără frontiere în Europa

1

Măsurile de austeritate au declanșant greve în mai multe țări ale Uniunii Europene. În această săptămână, însă, tensiunile se amplifică, fiind așteptată o mega-grevă multi-națională, coordonată;  sindicatele plănuiesc o grevă generală fără frontiere împotriva măsurilor de austeritate ale UE, anunță Time.

 

Cu peste 25 de milioane de oameni fără loc de muncă, cele mai mari sindicate din Europa planifică marșuri și demonstrații pentru ziua de astăzi, acțiuni care aduc împreună partide de opoziție, activiști și șomeri pentru a cere guvernelor naționale, bancherilor, Fondului Monetar Internațional și UE să renunțe la măsurile de austeritate. Acțiunile au loc înaintea unei întâlniri la Bruxelles pe tema bugetului.

Ce face greva de astăzi mai amenințătoare pentru managerii Europeni este sprijinul din partea grupurilor sindicale tradiționale care își trimit foarte rar membrii în stradă. Spre exemplu, Confederația Sindicatelor Europene, care reprezintă 85 de sindicate din 36 de țări și totalizează 60 de milioane de membri, și-a aunțat participarea.

Este de așteptat ca greva să cauzeze blocaje parțiale sau totale în patru dintre cele mai afectate țări – Portugalia, Spania, Italia și Grecia. Toate marile sindicate din aceste țări vor mărșălui în semn de protest față de tăierile salariale, reducerea pensiilor, beneficiilor și față de creșterea taxelor. Peste tot în Europa sunt anunțate marșuri de solidaritate. Sindicatele din Franța și-au anunțat sprijinul, muncitorii de la căile ferate din Belgia fac grevă, la fel ca și sindicatele din Malta și Cipru. Din Germania și Elveția până în Turcia, din Europa de Est până în Scandinavia, salariații au anunțat că vor demonstra împotriva austerității.


Un comentariu

  1. si in Romania nimic? niciun mars de protest?
    sau mai bine nu, pt ca romanii o duc bine oricum, au pensii mari, profesorii si medicii sunt bine platiti, romanii in general sunt multumiti de traiul lor, au si locuri de munca cu totii, plus ca e si campanie electorala, mai un mic, o bere, un kil de ulei, de faina si ne-am scos 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger