Greşelile ştiinţei în 2011

0

Cercetătorii  mai și greșesc; sute de lucrări științifice sunt retrase în fiecare an, din cauza documentărilor superficiale, plagiatului sau analizelor greșite. Credibilitatea comunității științifice este zguduită, iar publicul este derutat cu efecte pe termen lung. Iată care sunt cele mai grave erori din acest an.

RAND Corporation și-a retras propriul studiu care arăta că în cartierele din Los Angeles unde există policlinici unde se folosește marijuana în scop medical rata infracționalității scade. Autoritățile, care susțin, dimpotrivă, că policlinicile duc la creșterea infracționalității, au descoperit erori în colectarea datelor.

Zoologul David Williamson a susținut, într-un studiu publicat în 2009 în The Proceedings of the National Academy of Sciences, că strămoșii fluturilor moderni s-au împerecheat, din greșeală, cu viermii de mătase, rezultatul fiind stagiul necesar de omidă în ciclul de viață al fluturelui. Studiul nu a fost retractat, deși a stârnit zâmbete în rândul cercetătorilor, dar continuarea studiului, publicată în 2011, în Symbiosis, a fost retrasă. Teoria împerecherii fluturelui cu viermele de mătase a fost în mod constant contestată de cercetătorii Michael Hart și Richard Grosberg, care o contrazic cu argumente care fac referire la genetica fluturilor și viermilor.

Apendicita se tratează cu antibiotice. The Journal of Gastrointestinal Surgery a publicat în 2009 un studiu al unor cercetători indieni care susțineau că antibioticele sunt o metodă mai sigură decât îndepărtarea chirurgicală a apendicelui. Ei au fost contestați de chirurgi italieni, iar studiul a fost retras din publicație pe motiv de plagiat.

Graffiti-ul și mizeria urbană pot declanșa modificări în creier care te pot împinge la crime, ură și discriminare, susține psihologul olandez Diederick Stapel, care a publicat această teorie în Science. El a fabricat, însă, mare parte din informații, iar publicația a retras cercetarea. De asemenea, ar fi de pus sunb semnul întrebării și alte teorii ale lui Stapel, precum cea potrivit căreia publicitatea pentru produsele de înfrumusețare funcționează pentru că le face pe femei să aibă o părere proastă despre ele și teoria că politicile conservatoare duc la ipocrizie.

Sindromul oboselii cronice este cauzat de un virus. Sindromul oboselii cronice are o origine necunoscută, dar câțiva cercetători americani au susținut, într-un studiu publicat în Science în 2009, că sindromul este cauzat de un virus pe care l-au descoperit în sângele pacienților obosiți. Alte zece investigații diferite nu au descoperit acest virus, iar cercetarea a fost retrasă, parțial de autori și integral de publicație, pe motiv că sângele a fost contaminat.

Foto: Flickr / RDECOM

Sursa: LiveScience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger