Compania Shell a dat în judecată organizaţia internaţională Greenpeace, în încercarea de a stopa protestele coordonate de aceasta împotriva planurilor sale de extragere a petrolului din Oceanul Arctic. Shell speră să obţină o interdicţie privind protestele, pe o distanţă de 500 de metri de orice proprietate a companiei, a cărei încălcare ar atrage o amendă de 1,3 milioane de dolari aplicată Greenpeace.
Procesul a fost deschis la Amsterdam, în Olanda şi arată ofensiva agresivă a companiei Shell, în tentativa de a-şi proteja planurile de forare în zona arctică (regiunea de coastă din Alaska), în căutare de petrol şi profit. Investiţia companiei în echipamente şi operaţiuni se ridică la 4,5 miliarde de dolari, citează Associated Press. Sediul principal al companiei Shell se află la Haga, în Olanda, iar cel al Greenpeace International, la Amsterdam, unde a fost înaintată acţiunea în justiţie. Avocaţii companiei au susţinut, în faţa judecătorilor, că „legile internaţionale privind libertatea de exprimare şi de adunare nu garantează Greenpeace puteri nelimitate pentru a organiza şi derula proteste care încalcă drepturile altor părţi”.
Shell a cerut instanţei un ordin de interdicţie asupra protestelor, care să intre în vigoare acum şi să aibă efecte timp de şase luni. Purtătorul de cuvânt al Greenpeace, Aaron Gray-Block, susţine că, teoretic, cererea Shell se limitează la teritoriul Olandei, dar că, de fapt, Shell solicită ca Greenpeace International să nu susţină ori să nu fie implicată în acţiuni împotriva sa nici în alte ţări. „Mişcarea Shell este un baros legal menit să gâtuiască discursul public, opinia publică”, spun reprezentanţii Greenpeace. Activiştii organizaţiei au fost implicaţi în numeroase proteste împotriva planurilor Shell de a exploata petrolul din Oceanul Arctic, unele dintre acestea incluzând oprirea unor nave. În luna mai a acestui an, un tribunal american a cerut, prin decizie judecătorească, organizaţiei Greenpeace să nu se mai apropie la sub 200 de mile (aproximativ 320 de kilometri) de operaţiunile Shell din Alaska.
Organizaţia a planificat proteste în diverse colţuri ale lumii, în aceste condiţii, cea mai recentă acţiune (şi care, se pare, a înfuriat liderii companiei petroliere) având loc în Olanda, pe 14 septembrie, când protestatarii Greenpeace au blocat peste 70 de staţii de benzină Shell, timp de mai multe ore, afişând banere şi blocând pompele de benzină cu lacăte de biciclete. 15 persoane au fost arestate în timpul protestelor. Verdictul în cazul cerinţelor Shell privind protestele Greenpeace ar putea fi dat peste două săptămâni de judecătorii olandezi.
Sursa: Huffington Post
Foto: Greenpeace
Un comentariu
Pingback: Greenpeace poate continua protestele la adresa Shell, a decis justiţia olandeză | TOTB.ro - Think Outside the Box