Greenpeace Ungaria acuza: Crapatura din digul care a dus la contaminarea cu namol rosu se vedea din satelit cu o zi inainte de accident

13

Organizatia Greenpeace Ungaria acuza de dezinformare compania responsabila pentru accidentul ecologic din localitatea Devecser de zilele trecute. Activistii de mediu spun ca in imaginile din satelit se putea observa cu o zi inainte de producerea dezastrului ecologic existenta unei crapaturi in barajul bazinului de decantare. Greenpeace considera ca motivul din spatele catastrofei este incercarea societatii responsabile de a stoca prea mult namol rosu.

Intr-un comunicat de presa, organizatia de mediu catalogheaza drept revoltatoare dezinformarea venita din partea conducerii companiei si considera ca aceasta trebuie supusa celor mai aspre pedepse penale, pentru a se evita astfel de incidente in viitor.

Pentru evitarea viitoarelor catastrofe, Greenpeace cere intarirea autoritatilor de mediu, atat din punct de vedere al razei de actiune legala de care beneficiaza, cat si prin sporirea capacitatii si independentei. „Mai exista foarte multe pericole potentiale asemanatoare cu acesta care au reusit sa obtina autorizatie de functionare”, se arata in comunicat.

Orice activitate industriala care prezinta un potential pericol trebuie reglementata si verificata foarte strict, mai spun membrii organizatiei, iar statul este obligat sa-si schimbe intreaga relatie cu firmele, care ar trebui bazata pe neincredere si pe precautie in fata unor posibili poluatori. O firma ce nu poate oferi garantii materiale pentru o posibila paguba produsa de ea, mai arata comunicatul Greenpeace, nu ar trebui sa aiba activitate economica.

Sursa: Transindex.ro, MTI

Cititi si:

VIDEO: Dezastru ecologic de proportii in Ungaria

Ce se intampla acum cu Rosia Montana?

O analiza video estimeaza scurgerea de petrol din Golful Mexicului

The Borat Project. Incursiune in zona afectata de disparitia Lacului Aral

Tags:13 comentarii

 1. Pingback: Secretar de Stat din Ungaria: “Daca namolul ajunge la Raba (rau din Ungaria n.r.) toata lumea in genunchi la rugaciune” » Think Outside The Box

 2. Trebuiau sa se ia mai multe masuri de siguranta, dar si Greenpeace, daca a observat ca exista o fisura in zid de ce nu a alertat autoritatile, opinia publica sau chiar compania respectiva? Nu poti sa ramai indiferent, mai ales cand pretinzi ca esti un ONG de mediu care militeaza pentru protejarea lui. Acum e prea tarziu sa arati cu degetul. Trebuiau sa faca ceva la momentul respectiv.

  • Probabil ca tocmai au obtinut o imagine din satelit a digului, facuta cu o zi inainte de accident. Nu cred ca e posibil ca o organizatie sa urmareasca in timp real, din satelit, toate locatiile cu grad ridicat de risc ecologic.
   Insa e perfect posibil (si probabil asa se si intampla) ca satelitii sa fotografieze periodic, automat, [aproape] toata suprafata planetei, iar imaginile sunt trimise la baze de date gigantice. Iar dupa ce se intampla accidentul, din baza de date se obtin imagini ale locatiei la diverse momente in trecut.

   • greenpeace trebuia sa alertat imediat de acest pericol. sau, macar sa fi facut o petitie…cum obisnuiesc prea bine…:|. poza aceeasta nu le serveste acum decat pentru a spune, “v-am spus noi ca planeta e in pericol”. halal organizatie eco, dar pe de o parte ii inteleg. daca nu s-ar agita macar post-event, nu si-ar mai justifica existenta. care si asa…e foarte indoielnica…

 3. ce coincidenţă, greenpeace se holba prin lupa satelitului fix la digul maghiar chiar cu o zi înainte ca acesta să se prăbuşească. şi a observat şi ditamai crăpătura. şi nici nu a informat pe nimeni de pericol. ca atare greepeace poate fi cu uşurinţă suspectată de act de sabotaj cu consecinţe deosebit de grave asupra mediului şi oamenilor. pentru că evitarea informării autorităţilor de iminenţa unui dezastru ecologic nu poate fi o neglijenţă in cazul unor activişti atît de zeloşi, nu, nici vorbă, e mai degrabă un act premeditat de distrugere. ecoterorism. într-adevăr ar trebui pornită ancheta penală dar împotriva organizaţiei ecoteroriste grinpis.

 4. probabil ca va veni si randul rosiei montane sau a celor din jiu si atunci vom realiza si noi ca trebuie sa punem capat acestor exploatari

 5. Consider ca anumite lucruri se intampla in orice situatie si oricat de pregatit esti in domeniu. Trebuie ca forurile competente sa stabileasca noi reglementari pentru a diminua aceste riscuri si in acest fel, aceasta industrie va progresa si va trage intreaga economie dupa ea.

 6. solutia nu este acuzarea celor care au ajuns victime ale acestor dezastre, ci luarea unor masuri de preventie si management al riscurilor la nivel european,care sa minimizeze probabilitatea aparitiei unui accident sau minimizarea impactului

 7. Nu inteleg pasivitatea ONGurilor. Pana sa inceapa un proiect toate ONGurile sunt active si prezente in media locala dar o data ce incepe un proiect toate aceste organiztii non profit asa zise ecologice uita repede de tot. Poate pentru ca nu mai au o miza financiara acolo? Sau e vorba de cauza nobila?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger