Greenpeace sustine ca cel mai mare producator de ulei de palmier merge inainte cu defrisarea padurilor tropicale

8

In urma unei investigatii proprii, Greenpeace sustine ca cel mai mare producator de ulei de palmier din Indonezia, Sinar Mas, furnizor al unor colosi din industria alimentara, continua sa distruga padurile tropicale si pamanturile bogate in turba in ciuda promisiunilor de a opri aceste practici.

Grupul Sinar Mas, care a furnizat ulei de palmier unor companii precum Nestle, Kraft sau Unilever, a promis sa crute habitatele urangutanilor si pamanturile cu turba bogate in carbon, scrie The Ecologist, insa potrivit unor fotografii realizate de Greenpeace, reprezentantii companiei au fost surprinsi defrisand portiuni de padure tropicala din regiuni cu turba si dintr-un habitat al urangutanilor.

Documentele confidentiale obtinute de de organizatia de mediu arata ca Sinar Mas are planuri ambitioase de a se extinde si mai mult in aceste regiuni interzise, care inmagazineaza mari cantitati de carbon degajat in atmosfera cand sunt arse pentru pregatirea plantatiilor. Compania are la dispozitie 1,3 milioane de hectare de pamant pentru a-si extinde plantatiile de palmieri de ulei.

Greenpeace le cere reprezentantilor companiei sa puna la dispozitie hartile cu toate posesiunile de pamanturi pentru a vedea care dintre regiuni joaca un rol critic pentru biodiversitate si protectia climatului. Nestle a raspuns criticilor anterioare aduse companiei indoneziene si a promis sa incheie contractele cu ea. Cu toate acestea, Greenpeace sustine ca gigantul alimentar inca foloseste ulei de palmier de la Sinar Mas prin furnizori intermediari.

Foto: O mostra din defrisarile marca Sinar Mas/Reuters

Tags:



8 comentarii

  1. victor nimirceag on

    Ma gandesc ca vreti sa spuneti ‘….au promis sa crute habitatele urangutanilor…’ ceeace este chiar opusul a ‘ sa curete’….

  2. O crima abominabila impotriva naturii. Ce nevoie avem de ulei de palmier sau de rapita? Nici una. SI nici de soia. Ar trebuie interzise cu desavirsire productia de ulei de palmier, rapita, de soia. Aceste culturi distrug natura si agricultura traditionala.
    De asta ar trebui sa se ocupe idiotii care o tot dau inainte cu incalzirea globala produsa de om. SI-au fixat o tinta falsa in timp ce natura e distrusa de marile companii agroalimentare.

  3. Pt. cine cumva nu stia: uleiul de palmier, dupa ce s-a mai studiat putin problema, de unde era considerat cel mai bun ulei pt. prajit pt. ca se arde greu, s-a dovedit a fi extrem de riscant pt. sanatate. Drept e ca ramane limpede, nu-si schimba mirosul si nu se degradeaza vizibil multa vreme dupa ce l-ai pus in tigaie, da’ analize in laborator au aratat ca o mica parte se descompune rapid si la temperatura relativ scazuta in diverse substante cancerigene. Uleiurile de floarea soarelui, samburi de struguri, soia sau masline n-au problema asta, dar la astea uzura devine vizibila mult mai degraba.

    In plus, uleiul de palmier contine o cantitate mai mare de grasimi saturate decat cam orice alt ulei, comparabil de mult cu grasimea animala.

  4. Ca de obicei, cum am mai spus de cate ori am avut ocazia, interesele economice primeaza.
    Si vinovati suntem noi toti, cei care cumparam produsele astfel obtinute. Daca nu ar exista cerere, nu ar mai taia aia copaci. Si nu e vorba numai de copaci…

    • Vinovaţi suntem noi aproape întotdeauna când alegem produsul cel mai ieftin, fără să ne intereseze nici măcar ce conţine, să nu mai vorbim despre cum este obţinut.

Leave A Reply