Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice obţin o victorie în instanţă în cazul Roşia Montană

4

Potrivit unui comunicat de presă al Greenpeace România, Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au obţinut câştig de cauză în procesul cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba (DJCPA).

 

 

Sentinţa obligă instituţiile statului să publice certificatul de descărcare de sarcină arheologică şi documentaţia care a stat la baza acestuia. În dosar, Ministerul Culturii argumenta că documentaţia nu este publică întrucât a fost realizată de un arheolog şi ar fi protejată de legea drepturilor de autor. În iulie 2011, Greenpeace şi CRJ au solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor comunicarea certificatului de descărcare arheologică nr. 9/2011 cu privire la sectorul de exploatări miniere Roşia Montană – Masivul Cârnic, precum şi actele care au stat la baza emiterii acestuia.

 

În luna august, DJCPA a comunicat certificatul, însă documentaţia aferentă putea fi consultată doar la sediul instituţiei din Alba şi la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Bucureşti. Ulterior, Ministerul a răspuns că întreaga documentaţie se află doar la Alba. Instituţia din Alba, precum şi Ministerul Culturii au încălcat, astfel, dreptul la liber acces la informaţii de interes public, drept garantat de Legea 544/2001, care arată şi că accesul la informaţii trebuie să fie gratuit, eventualele costuri referindu-se numai la suportul material al informaţiilor solicitate. Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs de către DJCPA şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

 

Sursa: Greenpeace România

Foto: Arhivă Roşia Montană via Andrei Gruber şi Călin Caproş

 


4 comentarii

  1. Eu nu mai am incredere nici in Greenpeace sincer. Stiu din surse (sigure) ca RMGC platea si Greenpeace. Asa ca nu stiu nici ei la cate capete joaca si care este scopul lor pana la urma. Probabil tot banul, ca pentru toata lumea.

  2. Wow, pare sa fie o actiune facuta numai ca sa bifeze o actiune facuta, puteau sa vada documentatia la Alba, cred ca era mult mai simplu decat sa dea in judecata. dar asta ar fi insemnat ca ruleaza mai putine fonduri…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger