Acum două săptămâni, compania petrolieră Shell a cerut unei instanţe olandeze să interzică organizaţiei Greenpeace desfăşurarea acţiunilor de protest pe o distanţă de 500 de metri de orice proprietate a companiei, sub ameninţarea unor amenzi considerabile. Ieri, justiţia olandeză a decis că Greenpeace poate organiza în continuare proteste, respingând cererea companiei petroliere.
Procesul a fost deschis la Amsterdam, în Olanda; Shell a cerut instanţei un ordin de interdicţie asupra protestelor, care să intre în vigoare acum şi să aibă efecte timp de şase luni, iar pedeapsa pentru nerespectarea hotărârii să fie o amendă de 1,3 milioane de dolari aplicată Greenpeace. Avocaţii companiei au susţinut, în faţa judecătorilor, că „legile internaţionale privind libertatea de exprimare şi de adunare nu garantează Greenpeace puteri nelimitate pentru a organiza şi derula proteste care încalcă drepturile altor părţi”. De cealaltă parte, reprezentanţii organizaţiei au condamnat acţiunea Shell, spunând că este „un baros menit să gâtuiască discursul public, opinia publică”. Încercarea Shell de a stopa protestele Greenpeace vine după ce, în 14 septembrie, protestatarii organizaţiei au blocat peste 70 de staţii de benzină Shell din Olanda, timp de mai multe ore, afişând banere şi blocând pompele de benzină cu lacăte de biciclete. 15 persoane au fost arestate în timpul protestelor.
Cererea Shell a fost respinsă de instanţa olandeză. „O companie precum Shell, care acţionează sau plănuieşte să acţioneze într-o manieră controversată pentru societate şi faţă de care mulţi oameni vor avea obiecţii, poate şi ar trebui să se aştepte la acţiuni care să încerce să îi schimbe direcţia. Astfel de acţiuni, pentru a fi eficiente, trebuie să aibă capacitatea de a aduce Shell în dezavantaj. Principiul proporţionalităţii reclamă ca acele acţiuni să nu depăşească limitele a ceea ce este necesar pentru atingerea scopului propus. Până acum, Greenpeace a respectat acest lucru. Nu a organizat proteste la toate staţiile de benzină Shell (aproximativ 600), ci numai la 70. Aşadar, la acest moment, nu se impune nevoia unei interdicţii, dar Greenpeace va trebui să ţină în continuare cont de principiul menţionat”, a motivat decizia preşedintele instanţei, Han Jongeneel.
Decizia instanţei se referă la următoarele şase luni (perioada adusă în discuţie de Shell în cererea înaintată justiţiei) şi impune, totuşi, anumite reguli în ceea ce priveşte protestele Greenpeace. Astfel, orice protest pe o proprietate Shell nu poate dura mai mult de două ore şi nu trebuie să întrerupă vânzările de combustibil mai mult de oră. Orice încălcare a deciziei poate aduce Greenpeace o amendă de 25.000 de euro pe oră. Hotărârea instanţei se referă la protestele de pe teritoriul Olandei. În luna mai a acestui an, un tribunal american a interzis organizaţiei Greenpeace să se mai apropie la sub 200 de mile (aproximativ 320 de kilometri) de operaţiunile Shell din Alaska (SUA).
Sursa şi foto: TreeHugger