Greenpeace îşi formează propria echipă de jurnalişti de investigaţie

0

Nu este un secret că jurnalismul, dependent de mersul economiei, a avut o perioadă dificilă în ultimul deceniu, iar jurnalismul de investigaţie a fost cel mai vitregit, în acest context. Numărul angajaţilor s-a tot redus, în domeniu, resursele financiare au fost şi ele tot mai puţine. Proiecte media digitale, non-profit, au reuşit să ridice capul şi să ofere publicului investigaţii, dar nu sunt suficiente.

Activiştii Greenpeace din Marea Britanie au considerat, în aceste condiţii, că este necesar să îşi înfiinţeze propriul birou de jurnalism de investigaţie, angajând veterani ai domeniului care să scrie despre subiecte legate de mediu – de la tăieri ilegale de păduri la schimbările climatice. “Am văzut o oportunitate pentru Greenpeace, să umplem un spaţiu rămas aproape gol”, susţine Jim Footner, director de investigaţii al grupului. Greenpeace a realizat investigaţii de-a lungul anilor, aşa că domeniul nu îi este străin organizaţiei, dar le făcea în special pentru uzul său intern.

Acum, echipa de jurnalişti care include reporteri ce au lucrat pentru BBC şi New York Times va aduce un alt stil de lucru şi va construi articolele într-un mod similar celui oferit publicului de către publicaţii importante. În demersurile lor, reporterii se vor folosi de toate invenţiile tehnologiei moderne, de la drone la sateliţi şi vor avea sprijinul reţelei extinse Greenpeace, din 40 de ţări ale lumii. Iniţiativa este un experiment şi pentru organizaţie, dar reprezentanţii acesteia cred că modelul lor ar putea fi preluat şi de alte grupuri similare.

Sursa, foto şi mai multe detalii: FastCoexist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger