Greenpeace: Ceaiul Lipton vândut în China conţine pesticide

0

Potrivit unei declaraţii a organizaţiei Greenpeace, preluată de agenţia de ştiri Reuters, pliculeţele de ceai Lipton vândute de compania Unilever în China conţin un nivel ridicat de pesticide, care ameninţă sănătatea consumatorilor. Reprezentanţii companiei Unilever au declarat însă că produsul este sigur şi conform standardelor, adică fără substanţe periculoase.

 

 

Reprezentanţii Greenpeace spun că au derulat o investigaţie în luna martie a acestui an, cumpărând la întâmplare mai multe cutii de ceai Lipton la plic, în Beijing (din două magazine diferite) şi trimiţând, apoi, aceste produse spre a fi testate de un laborator independent, specializat în identificarea urmelor de pesticide. „Testarea a demonstrat că toate mostrele de ceai Lipton conţineau pesticide care depăşeau nivelul maxim acceptat de Uniunea Europeană, iar trei mostre conţineau chiar pesticide interzise în Uniunea Europeană. Unele dintre pesticidele detectate sunt, de asemenea, interzise în producţia de ceai şi de către Ministerul Agriculturii din China”, au afirmat reprezentanţii Greenpeace. Un astfel de pesticid identificat este insecticidul Bifenthrin, spre exemplu, aflat pe lista substanţelor interzise de către Uniunea Europeană (Unilever fiind o companie înfiinţată şi cu sediul principal în Europa).

Printr-o declaraţie postată pe contul său de microblogging pentru China (weibo.com/unilevercn), Unilever a anunţat că produsele companiei sunt sigure. „Toate produsele de tip ceai Lipton pe care le facem respectă standardele naţionale privind nivelul de pesticide şi sunt sigure”, susţine compania. Dar, nu mai departe de luna noiembrie a anului trecut, Unilever a fost acuzată de autorităţile chineze din domeniul verificării calităţii produselor că produsele sale de ceai Lipton (mai multe varietăţi de ceai) conţineau un nivel periculos de toxine. Compania a anunţat, la momentul respectiv, că toate produsele care au ridicat semne de întrebare au fost retrase de pe piaţă şi distruse. Pe piaţa chineză, Lipton vinde multe varietăţi de ceaiuri şi deţine poziţia dominantă în rândul comercianţilor de ceai la plic.

 

Sursa: Reuters

Foto: OnlineFood

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger