Protest Greenpeace în curtea Parlamentului României, împotriva proiectului de la Roşia Montană. UPDATE: Protestatarii au fost arestaţi

6

50 de activişti Greenpeace au luat astăzi cu asalt curtea Parlamentului, declarând-o zonă de exploatare minieră şi demarând lucrări miniere, având în vedere noile legi pregătite de Guvern, care ar permite oricărei companii să exploateze resurse indiferent de locaţia acestora, informează un comunicat de presă al organizaţiei.

 

 

Cei 50 de activişti sunt din zece ţări diferite (Canada, Statele Unite ale Americii, România, Austria, Ungaria, Polonia, Germania, Cehia şi Croaţia), iar acţiunea lor de începere a unei exploatări miniere aurifere face parte dintr-un protest împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Activiştii au pătruns de dimineaţă în curtea clădirii Parlamentului şi au început să sape după aur, afişând banere cu mesajul „Exploatare minieră auriferă” şi „Gold mining area”.

„În ultimele luni, Guvernul a elaborat  legi speciale pentru ca orice companie privată, nu doar Roşia Montană Gold Corporation, să poată exploata orice resursă, oriunde ar fi ea. Trebuie doar să i se adauge eticheta «proiect de interes naţional», sau «proiect de interes public deosebit» şi e suficient. Nu se mai ţine cont de distrugerea comunităţilor, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. Or, asta este la fel de aberant precum a începe să sapi după aur în curtea unei instituţii, la fel ca în exemplul pe care îl puteţi vizualiza în mod direct, acum. Protestul de astăzi arată exact ce poate face o companie interesată să exploreze şi să exploateze resursele de subsol ale ţării. Suntem aici pentru a le atrage atenţia membrilor parlamentului asupra consecinţelor pe care le pot avea deciziile şi voturile lor”, a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

În prezent se află în dezbatere în cadrul Parlamentului două propuneri legislative cu privire la acest subiect: una dintre ele este dedicată companiei Roşia Montană Gold Corporation şi a fost respinsă în plenul Senatului, urmând a intra în Camera Deputaţilor, care are rol decizional; cea de-a doua fiind pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul citat anterior, momentan fiind în dezbatere în cadrul Comisiilor Permanente ale Senatului. „Am înţeles că guvernul român dă legi speciale care permit căutarea  şi exploatarea de resurse oriunde în ţară, de către oricine, mai ales de către canadieni. Aşa că am venit şi eu din Canada să caut aur aici, în curtea Palatului Parlamentului”, a declarat Mia Jessica Steinbach, activistă din Canada.

 

 

stire 9 dec green 2

 

Aceste proiecte de lege cuprind prevederi abuzive, precum încălcarea unor drepturi fundamentale – dreptul la proprietate, dreptul la un mediu curat, dar şi acordarea de privilegii speciale unor companii private. Propunerea de lege cu privire la Roşia Montană, înaintată Parlamentului la finalul lunii august, a declanşat un val fără precedent de proteste, atât în România, cât şi în străinătate, acestea manifestând opoziţia faţă de proiectul minier şi faţă de faptul că politicienii acţionează în interesele companiilor private, nu al cetăţenilor faţă de care trebuie să răspundă. Compania cu acţionariat majoritar canadian Roşia Montană Gold Corporation plănuieşte să deschidă o uriaşă mină de aur folosind cianura în tehnologia de extracţie, la Roşia Montană, o localitate din Transilvania. Un sat, patru munţi, biserici şi cimitire, împreună cu întreg centrul istoric şi ruinele cetăţii Alburnus Maior şi vestigiile romane ar urma să cadă pradă cianurii în decurs de 15-17 ani. După încheierea proiectului, zona va rămâne distrusă şi lipsită de aproape orice fel de perspective.

215 de milioane de tone de minereu ar urma să fie procesate de mai multe sute de mii de tone de cianură. Ca produs rezidual al exploatării, 215 milioane m3 de apă, minereu, nămol şi cianuri vor fi generate şi stocate într-o vale protejată de un baraj înalt de 185 de metri. Iazul de decantare ar acoperi aproximativ 200 de hectare, iar proiectul nu cuprinde nici un plan pentru izolarea acestuia la bază. Acest lucru înseamnă că materialul din interiorul barajului va polua nu doar aerul, ci şi apele subterane şi, ulterior, pe cele de suprafaţă. În prezent Republica Cehă, Ungaria şi Germania au interzis deja mineritul cu cianură.

 

UPDATE: Potrivit profilului de Facebook al Greenpeace România, toţi participanţii la acţiunea de astăzi de la Parlamentul României au fost arestaţi, iar alături de ei a fost arestat şi un jurnalist. Iniţial, jandarmii le confiscaseră uneltele activiştilor, dar aceştia au continuat să sape cu mâinile.

 

 

 

stire 9 dec green 4

 

 

stire 9 dec green 5

 

Mai multe informaţii şi fotografii puteţi găsi aici.

 

Sursa şi foto: Greenpeace România

 

Puteţi citi şi:

Scrisoare deschisă către Parlamentul Canadei pe tema Roşia Montană

Greenpeace: Deservind Chevron, jandarmii reduc la tăcere sătenii din Pungeşti

Protest Greenpeace împotriva Gazprom la Arad

 

 


6 comentarii

 1. Reactia jandarmilor arata reactia celor care-i conduc.. atitudinea disperata a sistemului aflat pe duca. Ramaneti calmi, oameni buni.. Ramaneti iubitori si centrati in viziunea unei lumi in care oamenii nu mai sunt pusi in putere ci puterea este pusa in oameni. Violenta naste violenta. Iertatii si rugati-va pt ei si astfel le veti grabi sfarsitul. Caci cei impotriva armoniei nu pot suporta sa o vada in jurul lor. Uniti-va in trairea asta si lasa-ti animalul sa moara de foame. El se hraneste cu frica si panica voastra. Fara asta, aceasta specie (non)umana isi va afla sfarsitul… Si cu cat mai repede, cu cat mai bine.
  Ne indreptam catre o schimbare mirifica pe planeta. Iar ei stiu asta si nu vor ca si ceilalti sa fie constienti de ceea ce se asterne in fata noastra. Sunt bolnavi de putere, de a controla pe altii mai slabi in duh si nu pot accepta viziunea unei lumi in care toate fiintele traiesc egale si libere. Aceasta schimbare nu este o optiune. Optiunea este doar daca participam sau nu la aceasta schimbare. Doar daca vrem sau nu sa facem parte din viziunea noului Pamant. Schimbarea deja se intampla! “Haosul” pe care il percepem e caderea vechii lumii, care trebuie sa moara (cu surle si trambite) pt ca o alta, noua, sa se nasca. Doar fiind in pace cu noi insine si cu ceilalti.. doar fiind impacati su sine insasi vom putea percepe maretia. Ei stiu asta si vor face tot posibilul sa ne tina ocupati si sa cada cat mai multi odata cu caderea lor abrupta. Nu va lasati pacaliti si nu le faceti jocul. Haideti sa ne unim fiecare in viziunea unei lumi unde doar pacea domina, doar intelegerea iertarea si iubirea exista.. iar restul vor veni de la sine.
  Fac apel fiintelor spiritualizate sa devina active iar activistilor sa devina spiritualizati.
  Indiferent ca suntem in strada sau acasa pastrati acest ganduri si emotii inaltatoare si impreuna vom salva intreaga planeta.. Caci nu conteaza ce facem cat mai important e CUM o facem. Cu ce intentie.. Cu ce atitudine…. Iar aceasta lectie am primito acum 2000 de ani.. E timpul sa o punem in practica.
  Noi toti suntem Unul!
  Impreuna suntem indestructibili, pt ca visul visat singur e doar un vis, pe cand visul visat impreuna devine realitate.

 2. pai daca e liber la sapat, hai sa sapam si in curtea de la cornu a lui poanta. de fapt, o sa isi sape el singur in curand buncar sa se salveze. sunt inconstienti, mineritul cu cianuri si gazele de sist vor distruge mediul si mai ales albinele, fara albine nu mai ai recolte. si atunci toti investitorii din afara care au bagat milioane de euro in agricultura in romania vor vedea cum miile lor de hectare nu mai produc nimic. si vor avea grija de cel sau cei care le-au distrus business-ul… nu as vrea sa fiu in pielea politicienilor nostri cand totul se va intoarce impotriva lor.

  • Poate ca unii din cei ce sunt acum in spatele calculatoarelor au fost si in strada, dar daca nu era netul putini aflau ce s-a intamplat cu adevarat in ultimele 3 luni de zile. te grabesti sa faci afirmatii nefondate, rusine sa-ti fie mai baiete, ne asteptam la un comentariu mai inteligent din partea ta. noroc cu emoticoanele, ca te mai salveaza

 3. @ Istvan : sunt bine venite si reactiile celor din spatele calculatorului, ca daca nu era calculatoru si interentul nu iesea atata lume(televiziunile nu transmit nimic)….poate ca atunci cand unul da share la 5 persoane …3 ies in strada….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger