Gravidele care beau mult fac copii proști și urîți

0

Titlul acestui articol e dur dar realitatea de la care pornește e și mai dură. O mamă care nu se abține de la consumul excesiv de alcool în cele nouă luni de sarcină își condamnă copilul la o viață nefericită sau la o carieră în politică.

 

 

În sfîrșit, s-a demonstrat clar legătura dintre consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii și capacitățile intelectuale scăzute ale copiilor. În acest studiu se arată că cortexul fetușilor expuși la alcool își scade volumul și plasticitatea.

În același timp, alcoolul modifică negativ faciesul fetușilor, aceștia ajungînd să arate mai urîți decît ar fi fost în condiții normale.

Alcoolismul este o boală dar e o boală a cărei responsabilitate o are și bolnavul. Nu se poate vorbi însă de vinovăție totală în cazul alcoolicilor atîta vreme cît statul nu asigură mijloace adecvate de tratament sau de prevenție. În România, acestea sunt ca și inexistente, problema alcoolismului fiind una dintre ultimele de pe listele de priorități ale guvernelor noastre și ale societății civile. Alcoolismul e prost înțeles, e încurajat cultural și opțiunile de tratament nu sunt la îndemînă, în afara unor programe ne-guvernamentale precum Alcohelp , limitate de lipsa de fonduri și putere, a asistenței oferite de confesiunile neo-protestante și unor așa-numite campanii de conștientizare, constînd doar în afișe și slogane. Spitalele de psihiatrie oferă unele soluții dar programele de prevenție și combatere ale alcoolismului ar trebui implementate serios la nivel național, nu doar lăsate în grija cîtorva doctori cu resurse infime.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger