Graniţa americano-mexicană este folosită ca fileu pentru volei, într-o acţiune inedită de promovare a păcii

0

Localnicii din Naco, Arizona, SUA şi Naco, Sonora, Mexic vor să demonstreze că graniţele politice nu îi vor diviza niciodată  pe cei care cred în unitate: pentru asta, au creat o “tradiţie” a locului, care presupune un inedit meci de volei peste graniţă.

Deşi principalele canale media vorbesc despre graniţa dintre SUA şi Mexic ca despre o zonă de război, oamenii din cele două localităţi vor să atragă atenţia lumii asupra faptului că există şi colaborări pacifiste şi că ele pot deveni regulă. Deşi problemele traficului de droguri şi imigraţiei ilegale nu vor fi soluţionate printr-un meci de volei, totuşi, o acţiune de acest tip are menirea de a demonstra, simbolic, că nu zidurile vor rezolva problemele, ci acţiunile derulate împreună.

Cele două oraşe “surori” din Arizona şi Mexic organizează, aşadat, un joc anual de volei, pe care îl numesc “Wallyball” (de la wall – zid, în limba engleză) şi pentru care se folosesc de graniţa americano-mexicană drept fileu. Evenimentul în cadrul căruia are loc meciul se numeşte “Fiesta Bi-Nacional”; jocul de volei a devenit parte a evenimentului încă din anul 1979 şi a inspirat, de atunci, şi alte comunităţi de frontieră (SUA-Mexic) să îl adopte.

Potrivit Quartz, până şi oraşele mai mari, precum San Diego (SUA) şi Tijuana (Mexic) au început să găzduiască meciuri de volei improvizate pe nisip, dar peste graniţă. “Pentru noi, reprezintă celebrarea uniunii dintre cele două ţări. Fiecare echipă, de fapt, joacă “acasă”, niciuna “în deplasare”, explica, în 2007, primarul José Lorenzo Villegas din Naco, pentr agenţia de presă Reuters. În materialul video de mai jos, puteţi urmări un astfel de meci jucat în anul 2012:

 

Surse şi foto: True Activist, Quartz


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger