Grafologia e o știință falsă

5

 Pe vremea cînd încă desenam literele cu mîna, fără să apăsăm pe taste, exista o așa-zisă știință, numită grafologie, care pornea de la ideea că forma dîrelor de cerneală de pe hîrtie spune ceva important despre personalitatea caligrafului.

 

 

Cea mai răspîndită utilizare a grafologiei e recrutarea angajaților. Între 5% și 10% din angajatorii din SUA și Marea Britanie încă mai folosesc grafologia ca parte din procesul de recrutare. Uneori, această tehnică de interpretare e folosită pentru a selecta clienții cărora să li se acorde un credit. Alteori, oamenii merg la grafolog ca la ghicitoare – cu o mostră din scrisul partenerului erotic, în speranța că vor afla secrete ale personalității acestuia.  În cele mai benigne cazuri, grafologia e folosită ca distracție la petreceri.

Încă din 1992, cercetătorul Geoffrey Dean a recenzat două sute de studii pentru a vedea dacă scrisul de mînă ne poate spune ceva despre personalitatea caligrafului. Concluzia lui Dean a fost că adevărul grafologiei e aproape de zero; nu chiar zero dar nesemnificativă (a nu se confunda grafologia cu grafologia criminalistică, unde analiza scrisului de mînă se face pentru a identifica identitatea cuiva sau starea sa de spirit din momentul scrierii).

Există unele studii, prea puține, care atestă valabilitatea grafologiei – numai că acestea sunt publicate de grafologiști, în reviste dubioase științific și de cele mai multe ori grafologiștii le plătesc să apară.

Barry Beyerstein, un celebru investigator al tehnicilor psihologice îndoielnice, a declarat că grafologia e potențial periculoasă (Beyerstein, B. L. (2007). Graphology – a total write-off. In: S. D. Sala (Ed.). Tall tales about the mind and brain: separating fact from fiction. Oxford: Oxford University Press.) Beyerstein povestește cum i-a spus un grafologist că scrisul său de mînă arată că a fost molestat sexual de părinți în copilărie. Dezvăluirea nu era adevărată dar imaginați-vă ce consecințe ar putea avea asemenea povești pentru o minte impresionabilă.

Intuiția ne spune că grafologia are un nucleu de adevăr – studiile au arătat că oamenii știu cum să-și transforme scrisul pentru a crea celorlalți anumite impresii despre ei. Numai că intuițiile noastre nu sunt întotdeauna de încredere.


5 comentarii

 1. Pingback: Mîzgîleala ne îmbunătățește memoria | TOTB.ro - Think Outside the Box

 2. Şi care e deosebirea dintre grafologie şi “grafologia criminalistică, unde analiza scrisului de mînă se face pentru a identifica identitatea cuiva sau starea sa de spirit din momentul scrierii”? Nici una.
  Aşa se întâmplă când, deşi nu ai nimic de spus, nu ai o documentare nici logică şi nici chef de scris, dar te simţi totuşi obligat să scrii un articol.

  • Captain Planet on

   deosebirea e evidentă – grafologia criminalistică poate identifica autorul unei scrieri de mîna prin comparație cu altă mostră de scris; poate descoperi cîteva indicii despre starea autorului din momentul scrierii (dacă literele sînt desenate foarte nesigur sau accentuate, dacă pare scris de copil, de bătrîn, de bolnav, de om beat etc); ce nu poate face grafologia e un profil psihologic complex, cum pretind unii (dacă faci literele aplecate în stînga înseamnă că ești așa și pe dincolo, dacă le faci mai mici sau mai mari)

 3. Grafologia nu este o stiinta, intrucat nu are o metoda unitara. Exista conceptii si scoli diferite. Modul in care se analizeaza scrisul difera de la o tara la alta. In anumite cazuri, grafologul intervieveaza in prealabil pe cel ce a scris (uneori si familia). Ulterior, analiza scrisului este evident subiectiva.

  Sunt si domenii unde grafologia aduce un mare plus valoare. Sunt impresionante cazurile in care un grafolog experimentat analizeaza o scrisoare anonima (amenintare terorista, scrisoare de rascumparare in cazul rapirilor, etc). Grafologia a fost descoperita prin studii statistice comparative ale multor grafisme si prin multa pasiune (Abatele Jean Hippolyte Michon) si a fost dusa mai departe de o seama de medici ce au studiat modul in care organismul uman formeaza scrisul. Apoi, a inceput sa fie utilizata si functia proiectiva a modului in care fiecare dintre noi se “pozitioneaza” pe hartie (hartia fiin considerata mediul/societatea). Ma opresc aici, nu e locul pentru o istorie a grafologiei si a modului de dezvoltare a acestei activitati.

  Grafologia are limite, nu se pot pune diagnostice medicale sau de natura psihiatrica, insa le poate semnala ca posibile sau probabile in unele cazuri.
  Faptul ca unii incearca sa castige bani prin “grafologie de salon” pretinzand capacitatea de a depista “probleme provenite din molestarile din copilarie” nu inseamna ca asta este grafologie.

  Sincer, am senzatia ca nici macar nu ai incercat sa intelegi despre ce e vorba. E doar un domeniu unde exista multi potentiali click-eri care sa fie interesati de domeniu. Ai adus inca cateva click-uri in site pentru a putea vinde spatiu publicitar. Asta nu ma deranjaza prea tare. Pacat ca ai orizonturile blocate intr-o cutiuta si le postezi pe un site cu asemenea titlu.

  Bafta si spor la bani!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger