Graful tuturor ideilor din istoria lumii

2

Site-ul Griff’s Graphs a folosit baza de date Wikipedia pentru a extrage toate personalităţile care au influenţat lumea prin ideile lor şi a le plasa pe o hartă în funcţie de dimensiunea aportului fiecăruia. Numelor inserate în graful de mai jos le-a fost atribuit câte un nod, a cărui dimensiune reprezintă numărul tuturor conexiunilor asociate. Cu cât este mai mare nodul asociat unui nume, cu atât este mai mare influenţa sa asupra restului reţelei. Nietzsche, Kant, Hegel, Hemingway, Shakespeare, Platon, Aristotel, Kafka şi Lovecraft s-au ales cu cele mai mari noduri, în jurul cărora roiesc alte personalităţi afiliate (depinde de distanţă). Autorii hărţii au evidenţiat prin culori diverse comunităţi pentru a ilustra subreţelele formate în cadrul structurii totale (autorii coloraţi similar împărtăşesc teme comune).

 

 

Daţi click pe imagine pentru zoom şi accesaţi Griff’s Graphs pentru explicaţii detaliate.


2 comentarii

  1. Pingback: Ce mai descoperim pe net? - Pagina 99

  2. Articolul ar trebui sa se scheme “Graful tuturor* ideilor din istoria lumii”, iar * sa explice ce explica si autorii: ce apare aici e razultatul unei cautari… in engleza, a influentelor trecute pe sait, asa ca nu e tocmai perfect. Avem multi (?) scriitori romani in zona violet, dar in rest sunt doar ideologii “vestice”. Cel mai simplu de vazut legaturile e cautand in fisierul .csv pe care l-a folosit ca sa faca graficul. I.L. Caragiale are 4 legaturi, Eminescu 2, Heliade 3 (cu primii doi si cu Macedonski)…
    Daca ar fi sa se faca o diagrama cu TOATE ideologiile… ar fi nevoie de un supercomputer care sa lucreze cateva zile, iar poza rezultata nu ar avea 26 MB ca asta de aici, ci mai degraba 26 GB.
    Un autor nu poate fi definit doar de 2-3 oameni, asa cum nici noi ca oameni nu suntem definiti doar de catre parinti; e suficient sa auzi o pasare noaptea ca sa incepi sa te gandesti si la altceva.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger