Graffitiurile Sex Pistols, la fel de importante ca arta paleolitică

0

Doi arheologi britanici su stârnit controverse spunând despre câteva desene realizate de solistul trupei punk pe pereții unui apartament londondez că ar echivala cu un ”Lascaux al punk-ului.” Cercetătorii susțin că arta rupestră a celor de la Sex Pistols ar trebui să primească la fel de multă atenție din partea arheologilor ca și arta preistorică.

”De ce graffitiurile și interioarele anilor 70 să nu fie abordate cu la fel de multă seriozitate ca cele de acum o mie de ani?” se întreabă cei doi arheologi într-un articol recent din revista Antiquity. Graffitiruile realizate de John Lydon (cu numele de scenă Johnny Rotten – foto jos) prezintă ”o stratificare a timpului și a relațiilor emoționale, personale și politice aflate mereu în schimbare,” argumentează cercetătorii.

Cei doi britanici, John Schofield și Paul Graves-Brown, au descoperit opt desene caricaturale desenate în principal de Lyndon, în care acesta își exprima furia în fața unui spațiu devenit ”prea de fițe.” Franchețea graffitiului ne fac aproape să-i simțim pe cei de la Sex Pistols înăuntru; aproape că le simțim prezența de fantome răzvrătite, tolăniți pe canapele și mâzgălind pereții,” adaugă articolul.

Într-unul dintre desene, Lyndon este catalogat drept ”Un distrus terminat”, însă de astfel de etichete nu scapă nici Sid Vicious (foto main) și ceilalți membri au trupei. Aceste injurii, care ar putea fi socotite doar simple ofense, ar trebui, după părerea arheologilor, să fie cu atât mai apreciate, cu cât sporește autenticitatea mesajelor.

 

Sursa: Discovery News

Foto: John Schofield/Paul Graves-Brown

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger